Ištvan: Případ exposlanců je podobný kauze Bárta - Škárka i korupci ve fotbalu

Praha – Květnové rozsáhlé zatýkání kvůli daňovým deliktům, někdejší úplatková aféra ve fotbalové lize nebo případ poslanců Bárty a Škárky byly podobné jednotlivým částem vyšetřování údajné korupce poslanců a zneužití vojenského zpravodajství, je přesvědčen olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. V rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes upozornil, že reakce přicházející například od bývalého premiéra Petra Nečase, kterého aféra stála místo, nebo exprezidenta Václava Klause, neodpovídají tomu, jaké reakce přicházely ve srovnatelných případech. Současně ovšem Ištvan připustil, že ten, který způsobil pád vlády, je výjimečný zneužitím vojenského zpravodajství.

Jednotlivé části případu, kvůli kterému pobyli ve vazbě tři bývalí poslanci a bývalá šéfka kabinetu někdejšího premiéra, jsou srovnatelné s jinými velkými aférami, je přesvědčen vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Podobné případy se přitom obešly například bez výzev k rezignaci žalobců. „Zajímavé je, že když takřka stejná situace vyvstala v kauze poslanců Bárty a Škárky, neslyšel jsem z politické scény kategorické soudy, kdo všechno má rezignovat. Stejný případ, ale reakce naprosto nesrovnatelná,“ řekl Ivo Ištvan v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Ištvana vyzval k rezignaci expremiér Nečas poté, co Nejvyšší soud vyňal stíháné exposlance Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksu z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Také chtěl, aby Ištvana a státního zástupce Rostislava Bajgera potrestala ministryně spravedlnosti Marie Benešová, pokud nerezignují. „Jsem přesvědčen, že ministryně spravedlnosti musí dát okamžitě návrh na kárné řízení proti státním zástupcům panu Ištvanovi a panu Bajgerovi,“ řekl tehdy Nečas.

Kauza je ale podle Ivo Ištvana v některých ohledech podobná také někdejšímu případu korupce ve fotbalu. „Tehdy renomovaní advokáti, kteří zastupovali obviněné, říkali: Co to je, trestní právo do sportu? To mu nepřísluší, to vůbec neřešme,“ uvedl Ištvan s tím, že dnes by podobné vyšetřování už nikomu nepřišlo zvláštní. Velkou červnovou akci, kdy policisté zamířili do banky či na Úřad vlády, potom zase státní zástupce srovnal s rozsáhlým zatýkáním v případu daňových úniků o měsíc dříve. „Tam šlo do akce 500 lidí, bylo tam ještě víc prohlídek a 29 obviněných. A nikdo to nekritizoval,“ podotkl.

Případ, kvůli kterému skončil premiér Nečas a jeho vláda, je přesto podle olomouckého vrchního státního zástupce jedním výjimečný – údajným zneužitím vojenského zpravodajství. „Já vůbec nečekal, že něco takového může nastat,“ přiznal Ivo Ištvan. Důvěryhodnost tajné služby je podle něj narušena a může to naznačovat, že k jejímu zneužívání došlo vícekrát. „Když zjistíte, že se to stalo ve dvou případech, samozřejmě prověřujeme další skutečnosti,“ ubezpečil Ištvan.

Právě část kauzy, která se týká sledování Radky Nečasové vojenským zpravodajstvím, je nyní zřejmě nejdále. Vrchní státní zástupce v neděli v Otázkách Václava Moravce řekl, že obžalobu by mohl podat už v září. Do případu je zapletena někdejší šéfka kabinetu expremiéra Nečase Jana Nagyová, někdejší šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, jeho předchůdce Milan Kovanda a operativec Jan Pohůnek.