Zeman na Sváčkovi mezi ústavními soudci trvá, řekl dnes Štěchovi

Praha - Prezident Zeman se dnes odpoledne sešel mimo jiné i s předsedou Senátu Milanem Štěchem. Jedním z hlavních bodů jejich společného jednání byla opětovná kandidatura předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka na ústavního soudce. Zeman podle Štěcha nenašel důvody proti jeho opětovné nominaci na ústavního soudce. Senátoři o něm rozhodnou kolem 20. srpna.

Současný šéf pražského městského soudu Jan Sváček jde znovu do boje o post ústavního soudce. Věří, že tentokrát senátory přesvědčí, že je špičkovým odborníkem na trestní právo, který do Ústavního soudu patří. Už teď je ale jasné, že to bude mít v Senátu znovu velmi těžké. Velká část vlivných senátorů tvrdí, že ho nepodpoří.

Výtky ke Sváčkovi narážejí i na údajnou blízkost s Klausem

V minulosti na post ústavního soudce Sváčka navrhoval i Václav Klaus, horní komora ho ale odmítla, mj. kvůli jeho údajným kontaktům s lékařem Jaroslavem Bartákem a Tomášem Hrdličkou. Některým členům Ústavně-právního výboru vadí právě i Sváčkova údajná blízkost k exprezidentovi Klausovi. „Ono se říkalo, že to je ten typ kandidáta, kterého si Václav Klaus vybral někde na tenisových kurtech,“ uvedl Jiří Dienstbier (ČSSD), senátor, stínový ministr spravedlnosti.

Sváček ale podobné výtky považuje za nesmyslné. „Já jsem byl členem kdysi asi patnáctičlenného poradního sboru, ten poradní sbor se sešel asi třikrát, a to je to jediné, co mě s panem prezidentem Klausem mohlo nějakým způsobem sbližovat,“ uvedl.

Skeptický k volbě Jana Sváčka byl i samotný Štěch. „Ústavní soudci by měli být osobnostmi, které nebude nikdo zpochybňovat, a z tohoto pohledu si myslím, že jeho návrh je problematický a neměl být znovu opakován,“ uvedl dříve. Po setkání s prezidentem Zemanem se příliš vyjadřovat nechtěl. Uvedl jen, že svůj názor nezměnil.

„Není šťastné, když se návrh opakuje. Svědčí to o jisté neúctě k Senátu jako k instituci,“ uvedla senátorka a bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová. Prezident Miloš Zeman přitom po svém zvolení tvrdil, že jednou odmítnuté kandidáty znovu navrhovat nehodlá. Podle něj má ale Sváček v advokátské a zejména soudní sféře dobré renomé.

Podporu má Sváček u ODS

Stoprocentně podpořit chce Sváčka zatím jen senátorský klub ODS. A jeho podporu připouští i někteří senátoři zvolení za ČSSD. „Je trestním právníkem, má bohatou zkušenost trestního soudce, dokonce i řídící,“ uvedl Miroslav Antl (nestr. za ČSSD), šéf Ústavně-právního výboru Senátu.