Studenti ČVUT vymysleli sprchu, ze které teče rovnou teplá

Praha – Trojice strojařů z Českého vysokého učení technického (ČVUT) zabodovala v soutěži Česká inovace s mechatronickou sprchou, ze které teče rovnou teplá voda. Elektronikou řízená baterie totiž pustí ze sprchové hlavice jen vodu, která má předem zvolenou teplotu.

Vodu navolené teploty mixují v mechatronické sprše automatické ventily; teplou vodu sice neurychlí, takže člověk si na ni i tak musí počkat, studenou vodu ovšem v počátku místo odpouštění podrží ve vyrovnávací nádrži a použije ji ve chvíli, kdy je naopak potřeba horkou vodu ochlazovat. „Kdyby každý používal tento systém, ušetří se při každém sprchování v průměru 3 litry pitné vody,“ doplňuje jeden z vývojářů, student Filip Kovář.

Trojice strojařů nyní sprchu podrobuje zkušebnímu provozu a snaží se odstraňovat drobné chyby. Svůj nápad si už ale nechala patentovat a hledá partnera, který by sprchu nové generace průmyslově vyráběl, a dostal ji tak i do českých koupelen.

  • Zařízení na míchání teploty pouštěné vody zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4894/489312.jpg
  • Regulace teploty vody při sprchování zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4894/489315.jpg

„Jsme přesvědčení, že v České republice je spousta dobrých nápadů, chytrých lidí a dobrých firem, které umí něco vymyslet i vyrobit, akorát o nich není moc vědět, protože nejsou vidět,“ říká k soutěži Česká inovace její ředitel Roman Šiser. Za soutěží stojí 20 soukromých firem, které působí v Česku, a vedle nich ji podporuje i stát prostřednictvím ministerstva průmyslu.

Studenti ČVUT vymysleli sprchu, ze které teče rovnou teplá (zdroj: ČT24)