Konec sporného vepřína v Letech si přeje i OSN

Ženeva/Praha - Výbor Organizace spojených národů (OSN) pro lidská práva se obrátil na Českou republiku s výzvou, aby uzavřela vepřín postavený v 70. letech na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy. Od zahraničních institucí zní podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové požadavek opakovaně. Pokud vláda projeví vůli ke změně, začne hledat řešení, řekla pro ČT. Výzvu přivítaly romské iniciativy.

ČR by měla mnohem více usilovat o respektování dějin a romské kultury prostřednictvím symbolických činů, jakým by bylo uzavření vepřína, na jehož místě byl za druhé světové války sběrný tábor Lety, zní z Ženevy. Napětí kolem objektu panuje už téměř 20 let. V letech 2005 a 2008 vyzval k přemístění vepřína české úřady i Evropský parlament.

 „Jde o doporučení lidskoprávního výboru OSN, je to tedy nějakým způsobem závazné. Nebude-li to ale plněno, nejsou jasné sankční mechanismy proti ČR. Já toto stanovisko dál zprostředkuji vládě ČR… Víme sami, že politická vůle k tomu, něco s vepřínem udělat, tu v posledních letech nebyla, argumentovalo se především finančními požadavky“ řekla pro ČT vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková o otázce vepřína (zdroj: ČT24)

Šimůnková se chce setkat při dalším pietním aktu ve čtvrtek příštího týdne s premiérem Jiřím Rusnokem. Pokud se na vůli změnit nedůstojnou situaci u památníku romského hoĺocaustu shodnou, pak sama začne hledat řešení celé záležitosti.

Předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička: „Pozůstalí po obětech nacismu z řad Romů tento krok (OSN) velmi vítají. Je to pro nás opravdu radostná zpráva.“

Tábor v Letech u Písku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů.