Noví ministři ruší plány svých předchůdců

Praha - Ministři vlády Jiřího Rusnoka začínají rušit plány bývalého kabinetu Petra Nečase. Třeba ministr zahraničí Jan Kohout přikázal zastavit privatizaci zámku ve Štiříně. Ten chtěl prodat jeho předchůdce Karel Schwarzenberg (TOP 09). Ministr zdravotnictví Martin Holcát zase zrušil plán Leoše Hegera na zpoplatnění amalgámových plomb.

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg tvrdil, že stát pozdně barokní zámek ve Štiříně u Prahy k ničemu nepotřebuje. Jeho projekt na prodej Štiřína však nyní nový šéf diplomacie Jan Kohout zrušil. „Pan ministr nechce v období přechodné vlády dělat žádná majetková rozhodnutí, žádné majetkové změny,“ říká mluvčí ministerstva Johana Grohová.

Privatizace Štiřína se rozběhla letos na jaře. Za prodej štiřínského zámku včetně přilehlého rozlehlého parku chtěla Nečasova vláda získat alespoň 329 milionů korun. Podle bývalého šéfa zámku Václava Hrubého však stát mohl za zámek dostat až desetkrát více. „Je otázka, pro koho je tato cena výhodná, pro stát určitě ne,“ tvrdí Václav Hrubý.

Nabídka prodeje zámku nalákala už na jaře první zájemce. Česká televize zjistila, že si zámek například prohlíželi zástupci francouzské sítě hotelů. Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zastavení prodeje zámku kritizuje. „Je naprosto zbytečný, tudíž jsme se ho chtěli zbavit, abychom všechny prostředky opravdu vydali na zastoupení v nových zemích,“ uvedl Karel Schwarzenberg.

Amalgámové plomby by měly zůstat zadarmo

Další důležitý záměr Nečasovy vlády zrušil i ministr zdravotnictví Martin Holcát, když vzal zpět plán svého předchůdce Leoše Hegera zpoplatnit obyčejné amalgámové plomby. „Mám obavu, že pak budou běhat lidi, kteří si nezaplatí ani plomby amalgámové, s děravými zuby,“ prohlásil ministr Holcát. Exministr Heger se jako poslanec na opakované předložení zákona nechystá. „Poslaneckou iniciativou by to bylo velmi složité,“ říká Heger.

Prodej zámku Štiřín? (zdroj: ČT24)