Ani půl roku po volbách neprošly účty za kampaně kontrolou

Praha - Oficiální audit financování předvolebních kampaní prezidentských kandidátů je stále v nedohlednu. Senát, který má kontrolu na starosti, sliboval výsledky na půlku léta, nakonec ale původní tendr na odbornou firmu zrušil a vypsal ho znovu. Pochybnosti tak nevymizely ani půl roku po vyhlášení konečných výsledků historicky první přímé volby hlavy státu.

Účty prezidentských kandidátů už šest měsíců čekají na svého oficiálního kontrolora na pohodlné pohovce v kanceláři senátního mandátového a imunitního výboru. Horní komora parlamentu nebyla za tu dobu schopna auditora vybrat. „Senát se vždy znovu ustavuje po každých senátních volbách, což je na podzim, a mezitím byly vánoční svátky. My jsme na tedy tom začali pracovat v okamžiku, kdy volební kampaň skončila,“ vysvětluje důvod zpoždění předseda výboru Jiří Oberfalzer. Zákonodárci původně slíbili prověřit účty kampaní do poloviny léta.

Od vyhlášení výsledků se přitom objevila řada sporných momentů. Na transparentním účtu vítězného Miloše Zemana se objevily peníze od těžko dohledatelných dárců a na účet Jana Fischera zase v několika dnech po ohlášení jeho kandidatury na post ministra financí dorazilo přes 5,3 milionu korun. Tyto peníze neúspěšnému kandidátovi chyběly k uhrazení závazků z kampaně.

Podle senátora Oberfalzera tím ale člen nové Rusnokovy vlády porušil zákon. „S tímto účtem už se dávno nemá nakládat. Ale samozřejmě pan Fischer nebyl jediný, kdo toto ustanovení zákona o volbě prezidenta porušil,“ zdůraznil s tím, že postih ale Fischerovi nehrozí.

V otázce, jestli danit dary, které prezidentským kandidátům přišly až po ukončení kampaně, pokračuje úřednický ping pong. Generální finanční ředitelství se na to oficiální cestou dotazovalo ministerstva vnitra, to ale výklad nechává plně na finančním ředitelství. „Pokud neobdržíme stanovisko ministerstva, tak samozřejmě provedeme vlastní právní analýzu,“ konstatovala mluvčí ředitelství Petra Homolová. 

Reportáž Terezy Kručínské (zdroj: ČT24)

I s ohledem na stávající problémy tak budoucí klání o prezidentský post čekají změny. Kromě financování volební kampaně by aktualizovaný zákon měl například řešit, jakým způsobem podporovatelé kandidátů při podpisu petice potvrdí svou totožnost. I tady totiž zákon nefungoval, jak měl. Konkrétní podoba změn se ale teprve rodí a vláda by je měla dostat na stůl nejdřív na konci roku.

Výdaje na prezidentskou kampaň

Kolik jednotliví kandidáti podle oficiálně předloženého účetnictví za kampaň utratili:

  • Miloš Zeman – 37,2 milionů Kč
  • Karel Schwarzenberg – 36,3 milionů Kč
  • Jan Fischer – asi 25 milionů Kč
  • Jiří Dienstbier – 19,9 milionů Kč
  • Přemysl Sobotka – 14,9 milionů Kč
  • Zuzana Roithová – 670 tisíc Kč
  • Vladimír Franc – 480 tisíc Kč
  • Jana Bobošíková – 155 tisíc Kč
  • Táňa Fischerová – 130 tisíc Kč