V Česku vládly tropické teploty: Nejtepleji bylo v Doksanech 38,7 °C

Praha - Předpovědi meteorologů se naplnily, neděle byla nejteplejším dnem roku. Ze 129 stanic, které mají alespoň třicetiletou řadu pozorování, dosáhlo rekordu nebo ho překonalo 113 stanic. Většinou byly překonávány rekordy z roku 2006, 2005, a 1994 u těch starších stanic to byl potom rok 1921. Absolutní nejvyšší naměřená teplota v Česku, 40,4 stupně, ale odolala. Nejvíce bylo dnes zatím naměřeno v Doksanech, a to 38,7 stupně, na pražském Karlově naměřili 38,2 stupňů. Lidé se chladí, kde se dá; města jsou vylidněná a na koupalištích je přeplněno. Teploty ale podle předpovědi měly vystoupat ještě výš, měly atakovat i 40 stupňů Celsia, a to hlavně ve středních a východních Čechách. V ohrožení tak byl i absolutní teplotní rekord. Aktuální seznam teplotních rekordů.

Nad 38 stupňů Celsia se ještě dostala během pozdního odpoledne teplota na několika místech republiky: Česká Lípa - 38,2 stupně, pražský Karlov 38,2 stupňů.

Přes 37 stupňů ukazovaly teploměry na dalších 15 měřicích stanicích: například v Plzni-Bolevci, v Javorníku, v Kopistech nebo Ostravě-Porubě.

37 stupňů bylo v Táboře a Havlíčkově Brodě.

Na dalších deseti místech bylo mezi 36,1 až 36,9 stupně, patří mezi ně například Doksany, Staňkov, Ostrava-Poruba nebo Česká Lípa. O necelých deset stupňů chladněji měli na Lysé hoře nebo Labské boudě, přesto i tam byly dosavadní teplotní rekordy pokořeny o 1,4 a 2,1 stupně.

Teplo ale bylo i na horách, na Lysé hoře meteorologové naměřili 28,6 stupně a na Labské boudě 28,2 stupně. 

Tropické teploty v Česku (zdroj: ČT24)

Podle ředitele pražské záchranné služby z horka zkolabovalo několik desítek pacientů.

Vysoké teploty předznamenala už dnešní noc, která byla na mnoha místech tropická, to znamená, že teplota vzduchu ve dvou metrech nad zemí neklesla pod 20 stupňů Celsia.

Už v sobotu se teploty šplhaly přes 35 stupňů Celsia. Vůbec nejvíce meteorologové naměřili v Plzni-Bolevci, a to 37,5 stupně. Na dosavadní rekord 40,2 stupně z 27. července 1983 to ale nestačilo. Hranici 37 stupňů Celsia překročila teplota i v pražském Karlově, Doksanech na Litoměřicku a Dobřichovicích u Prahy.

Pitný režim - bez alkoholu

V tak vysokých teplotách už by měli být lidé obezřetní. Doktoři radí dodržovat pitný režim, vynechat alkohol a mazat se opalovacími krémy s vysokým ochranným faktorem. „Když jdu na slunce, tak bych ty prostředky měla aplikovat nejméně půl hodiny předtím, protože jim to trvá, než začnou působit. A aplikaci je vhodné opakovat,“ radí dermatoložka Jana Hercogová.

V poledních a odpoledních hodinách by lidé neměli na přímé slunce chodit raději vůbec. Obzvláště to platí pro děti, seniory a lidi se zdravotními problémy. „Co se týče stratosférického ozonu, tak ten je šest procent pod normálem, tedy podprůměrný stav. Naopak přízemní ozon je poměrně vysoký. V současné době platí varování pro Prahu, Středočeský a Ústecký kraj,“ upozorňuje meteorolog Šír.

Ochladit se má až zítra, navíc jen postupně. První se uleví západu republiky - zatímco na pondělní ráno tam model Aladin počítá s teplotami jen kolem dvacítky, ve východní polovině Čech má být tou dobou o deset stupňů víc. „Očekáváme silné bouřky, nárazy větru, mohou se vyskytnout přívalové srážky a kroupy,“ varuje Šír.

V pondělí odpoledne má vlna veder gradovat na jihovýchodě Moravy, stejný model tam počítá i se čtyřicetistupňovými teplotami. A to už by znamenalo, že se rtuť teploměru přiblíží absolutnímu českému rekordu - ten platí od loňska a činí 40,4 stupně Celsia.

Teplotní rekordy

Z 27. července 1983 pochází i druhá nejvyšší teplota vzduchu v Česku. V pražské Uhříněvsi meteorologové v tento den naměřili 40,2 stupně Celsia, tedy o dvě desetiny stupně více, než byl předchozí rekord z 29. července 1921 z Hradce Králové. Od loňského 20. srpna ale platí v ČR teplotní rekord 40,4 stupně Celsia, který byl zjištěn ve středočeských Dobřichovicích. Zatím nejteplejším dnem letošního roku bude dnešek, kdy podle předpovědí může teplota dokonce vystoupat až ke 40 stupňům Celsia.

Radost na koupácích a mráz na Šumavě

Teploty kolem třiceti stupňů se přes den objevují i na horách. Naopak v noci tam může ve vyšších polohách mrznout. Konkrétně na Šumavě jsou takových míst desítky. Letošní rekord drží stanice Kvilda-Perla. „Nocí s teplotou pod nulou bylo dvanáct. Nejnižší teplota byla šestnáctého července, kdy teplota na stanici Kvilda-Perla klesla pod jezerní slatí na 3,6 stupňů,“ říká lovec amatérský meteorolog a „lovec mrazu“ Antonín Vojvodík.

Současné teplé letní počasí zvedlo náladu provozovatelům koupališť. Slunečné dny podle nich pomalu dohnaly ztráty ze začátku července i z propršeného června. Vysoké teploty zvyšují návštěvnost také některým jeskyním a dalším podzemním turistickým atrakcím. „V jeskyních nyní máme sedm až devět stupňů Celsia. Vzhledem k tomu, že jsme nejdelší zpřístupněný komplex, mohou si návštěvníci tyto teploty vychutnat opravdu dlouho,“ říká vedoucí Sloupsko-šošůvských jeskyní Miluše Hasoňová.