Rusnokův kabinet nepodpořil vystupování z druhého pilíře

Praha - Rusnokova vláda nepodpořila novelu exministra Kalouska, která má umožnit lidem vystoupit z 2. penzijního pilíře, a spoření tak zatraktivnit. „Takovýto zásah považujeme za zcela nesystémový. To jsou věci, které mají fungovat desítky let a není možné je měnit po půl roce poslaneckým návrhem,“ uvedl premiér Jiří Rusnok, podle něhož je k takovéto změně nutné najít širší politickou shodu.

„Představa, že budeme upravovat legislativu sociálního zabezpečení formou poslaneckých pozměňovacích návrhů po půl roce fungování nové právní úpravy, je neskutečná,“ řekl Rusnok. Dodal, že návrh by měl také negativní fiskální dopady. Podle Rusnoka záležitost vyžaduje širší analýzu a navrhovatelé by pro změnu měli hledat širší politickou podporu.

Cílem Kalouskova návrhu bylo zejména zatraktivnění druhého penzijního pilíře. Proti novele se sice již dříve postavila ČSSD i nynější premiér Jiří Rusnok, podle analytiků by ale norma mohla zvýšit dosud malý zájem lidí o tuto formu důchodového spoření.

Kromě toho, že novela navrhovala po pěti letech vystoupit z druhého pilíře, chtěla také zvýšit věk, kdy se do systému lze ještě přihlásit. Dosud to byla hranice 35. roku, nově by to mělo být až o pět let později. Lidé nad 40 let by měli dostat možnost zapojit se ještě celý příští rok.

  • „Tento návrh zákona přináší v některých ohledech pozitivní posun v porovnání se stávající právní úpravou,“ uvádí se v návrhu stanoviska.

Do druhého pilíře penzijního systému vstoupilo v prvním pololetí celkem 74 573 lidí. Penzijní společnosti původně očekávaly, že se do něj přihlásí do konce června asi půl milionu lidí. Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu. Podle nynější legislativy po vstupu do druhého pilíře z něj už není možné vystoupit a pro starší 35 let skončila možnost připojit se k němu v polovině letošního roku.

Rusnok: Peníze z druhého pilíře výhradně na výplatu důchodů

Rusnok před třemi týdny uvedl, že postoj jeho vlády k těmto návrhům se bude opírat o logiku, že druhý pilíř reformy může být úspěšný jen tehdy, pokud zajistí, aby peníze v něm uložené byly skutečně využity na výplatu důchodů.

„Návrh na to, že si to někdo po pěti letech vybere, to je návrh na - promiňte mi to slovo - rozfrcání státních financí. To rozhodně podporovat nebudeme,“ uvedl začátkem července Rusnok, který byl sedm let prezidentem Asociace penzijních fondů ČR.

Ministr financí Jan Fischer

„Reforma byla špatně propagována, výraznější změny by ale měla řešit až další politická vláda.“

Proti Kalouskovým úpravám se postavila i ČSSD ústy svého stínového ministra práce a sociálních věcí Romana Sklenáka. Návrh podle něj směřuje proti smyslu penzijní reformy, jak jej bývalý koaliční kabinet deklaroval.

Novelu zákona o veřejných zakázkách vláda schválila

Vláda schválila novelu, která mimo jiné zachovává současný limit pro veřejnou zakázku malého rozsahu u stavebních prací na třech milionech korun. Po jednání kabinetu to uvedl ministr pro místní rozvoj František Lukl. Do Poslanecké sněmovny by se materiál mohl dostat v září. Jde už o dvacátou novelu tohoto zákona.

Takzvaná technická novela zachovává u veřejných zakázek malého rozsahu na stavební práce limit tři miliony korun, stávající podoba zákona ho od prvního ledna příštího roku snižuje na milion korun. Novela mění také povinnost zrušit zadávací řízení, pokud přijde jen jedna nabídka. To podle Lukla, který na ministerský post přišel jako starosta Kyjova, paralyzuje hlavně malé obce, do jejichž výběrových řízení se často hlásí pouze jediný zájemce.

Kabinet posílá úřadům práce úředníky

Vláda svým rozhodnutím posílí úřady práce o 700 zaměstnanců, chce tím personálně pokrýt nárůst agendy úřadů. Posila se má především zabývat aktivním zprostředkováním práce. Navýšení počtu úředníků přijde na 320 milionů korun ročně. „Znamená to, že od 1. září budou posíleny vybrané úřady práce o pracovníky na úseku zaměstnanosti, kteří se zabývají aktivním zprostředkováním pracovních míst a agendou aktivní politiky zaměstnanosti v těchto úřadech,“ ohlásil premiér Jiří Rusnok.

Úřad práce v Příbrami
Zdroj: ČT24