Sněmovna bude jednat o důvěře Rusnokově vládě 7. srpna

Praha - Poslanci budou jednat o důvěře vládě Jiřího Rusnoka na schůzi, která začne ve středu 7. srpna v deset hodin. O svolání této schůze dnes rozhodl sněmovní organizační výbor. Jednání o vyslovení důvěry bude prvním bodem. Prezident Miloš Zeman Rusnokovu vládu jmenoval 10. července a od té doby jí začala běžet lhůta 30 dní, do kdy musí předstoupit před sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry.

Premiér Rusnok uvedl, že žádost o svolání schůze k hlasování o důvěře odešle vláda do sněmovny až v pátek poté, co schválí své programové prohlášení. Němcová však řekla, že sněmovna nemůže čekat na to, až jí vláda žádost pošle. „My nicméně musíme splnit zákonné termíny, a ty říkají, že do 30 dnů musí ta schůze prostě proběhnout, takže tím pádem je to zařazeno na pořad schůze,“ řekla předsedkyně.

Zda vláda důvěru získá, není dosud jisté. ODS a TOP 09 budou podle svých zástupců určitě hlasovat proti, ČSSD a KSČM budou o postoji k vládě teprve jednat.

Pro vyslovení důvěry vládě by mělo v současné době stačit rovných 100 hlasů, protože pro získání důvěry stačí hlasy většiny přítomných poslanců, nikoli všech. Dva poslanci se však se vší pravděpodobností schůze nezúčastní, protože David Rath je ve vazbě a Roman Pekárek ve výkonu trestu. Pokud by chyběli i další poslanci, pak by se počet potřebných hlasů pro získání důvěry dále snižoval. Němcová řekla, že žádný z poslanců zatím svoji případnou neúčast na schůzi neohlásil.

Premiér Rusnok k programovému prohášení:

„Nic senzačního tam nehledejme, je tam celá řada praktických bodů, které mají řešit stávající problémy této země.“

Prioritami vlády má být boj s nezaměstnaností, obnova hospodářského růstu nebo zlepšení situace ve zdravotnictví.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová nepředpokládá, že by vláda důvěru získala. Zeman minulý týden řekl, že pokud Rusnokova vláda nezíská důvěru a pokud by dal stranám dosavadní koalice pokus o sestavení vlády, bude chtít po ODS a TOP 09 předem 101 notářsky ověřených poslaneckých podpisů. V jejím čele by měla podle dřívější dohody stanout právě současná předsedkyně sněmovny. Němcová ale požadavek na notářsky ověřené podpisy odmítá.

Zeman už dříve avizoval, že na jednání o vyslovení důvěry přijde, svojí účast ale zatím oficiálně nepotvrdil.

Kromě hlasování o důvěře bude na programu schůze novela zákona o katastru nemovitostí vrácená Senátem, první a třetí čtení dalších dvaceti návrhů zákonů, návrhy na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání a interpelace na členy vlády.