Za gram konopí 300 Kč? Pro lidi nedostupné, bojí se ČSSD

Praha – Léčebné konopí, které od září bude dostupné na pultech českých lékáren, kvůli vysoké ceně nebude většině lidem dostupné. Myslí si to alespoň stínový ministr zdravotnictví ČSSD Svatopluk Němeček. Zájemci o léčbu konopím od září mohou získat dávku až 30 gramů měsíčně, což by podle Němečka mohlo stát až 10 tisíc korun. Ministerstvo zdravotnictví ale doufá, že cena látky klesne v roce 2014 poté, co bude českým firmám umožněno léčebné konopí pěstovat.

Před čtyřmi měsíci parlament přijal zákon o léčebném konopí. Poslanci napříč politickým spektrem se shodli na tom, že léčebné konopí může být pozitivním přínosem pro české pacienty, a z toho důvodu by jim mělo být dostupné. Přesto se podle Němečka ministerstvo zdravotnictví například legislativními obstrukcemi snaží o to, aby konopí dostupné nebylo. Prováděcí vyhláška by měla vstoupit v platnost 1. srpna. „Vyhláška je vadná a pacientům přístup k léčbě neumožní,“ dodal Němeček a vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby zjednalo pořádek.

„Bez jakékoliv vědecké oponentury (vyhláška) stanovuje maximální měsíční dávku na pacienta 30 gramů,“ upozornil stínový ministr. Podmínkám vyhlášky, která bude platit 1. srpna, vyhovuje podle Němečka jediný dovozce z Nizozemska, který chce za gram konopí 300 korun. „Bude tady monopolní prostředí a holandská firma si bude určovat, jaká cena léčebného konopí pro české pacienty tady bude,“ dodal. Měsíční léčba by tak mohla stát téměř 10 tisíc korun.

Léčebné konopí umožňují jen čtyři státy světa

S tím ale ministerstvo zdravotnictví nesouhlasí. Legislativní náměstek ministerstva Martin Plíšek (TOP 09) zdůraznil, že v první fázi se bude léčit dovezeným konopím, cena by ale měla klesnout, až v dubnu 2014 bude umožněno pěstování léčebného konopí také českým firmám. Plíšek také upozornil, že zkušenosti s léčebným konopím na světě nejsou příliš rozsáhlé. „Samozřejmě, že v evropských státech je jen jeden stát, který s tímto má zkušenosti, a to je Holandsko. S léčebným využitím konopí má zkušenost i Izrael. (…) Česká republika je tak jedním ze čtyř států na světě, kde došlo k této legalizaci,“ připomněl.

Konopí budou moci psát onkologové, neurologové, revmatologové či ortopedi na chronickou neutěšitelnou bolest, zejména při rakovině, bolest spojenou s degenerativním onemocněním pohybového aparátu, na revmatoidní artritidu či systémový lupus, také pacientům s roztroušenou sklerózou či na nevolnost a podporu chuti k jídlu při léčbě rakoviny a HIV.

Němeček kritizoval také to, že dosud nebylo vyhlášeno výběrové řízení na vytvoření registru léčivých přípravků s omezením. Registr bude evidovat výdeje léčebného konopí. „Buď není pravda, že léčebné konopí bude v lékárnách v září, nebo se chystá ministerstvo porušit zákon,“ řekl.  

Podle Němečkových informací zakázalo ministerstvo zdravotním pojišťovnám, aby léčebné konopí hradily. Plíšek k tomu uvedl, že novelu o využití léčebného konopí předložili poslanci všech klubů a žádný nenavrhl, aby ho hradily zdravotní pojišťovny, nebo na něj alespoň přispívaly.

Brífink ČSSD k legalizaci konopí (zdroj: ČT24)