Burian opět šéfem Národního divadla, má ale podmínky

Praha - Ministr kultury Jiří Balvín opět jmenoval Jana Buriana do funkce ředitele Národního divadla v Praze. Burian dnes na ministerstvu přijal jmenovací dekret, ale s podmínkou, že se obnoví jeho bývalé vedení. Není si podle svých slov například jist, zda se vrátí šéf Činohry ND Michal Dočekal a další lidé, to se vše musí podle něj nyní vyřešit.

  • Jan Burian: „Vážím si chlapského postoje, když jsou lidé schopni uznat, že se v některých věcech mýlili.“
  • Jiří Balvín: „Člověk se celý život učí, rezignaci nezvažuji.“

Staronový šéf ND Burian popsal schůzku s Balvínem jako klidnou a věcnou. S ministrem mluvili o podmínkách, za kterých ministerstvo kultury bude řídit Národní divadlo. Jednou z nich bude to, že začne fungovat garanční tým, který bude zprostředkovávat strategická rozhodování mezi ministrem a divadlem.

Balvín odvolal Buriana ve čtvrtek, tedy po několika hodinách, kdy byl ředitel první české scény ve funkci. Vysloužil si za to kritiku politiků i kulturní obce. Premiér Jiří Rusnok mu pak nařídil Buriana do funkce vrátit. Ministr Balvín dnes ráno řekl, že vyhoví přání kulturní veřejnosti.

Jako první argument Burianova odvolání ministr nejprve uvedl, že nevzešel z výběrového řízení, postupně důvody rozšiřoval. Burian své odvolání odmítl a argumentoval tím, že byl vybrán podle všech evropských standardů, což potvrdila i expertní komise.

Už ve čtvrtek kvůli odvolání Buriana rezignoval šéf Činohry ND Dočekal, do svých funkcí nenastoupilo nové vedení Opery Národního divadla a rezignaci nevyloučil umělecký šéf Baletu ND Petr Zuska. Na protest proti Burianovu odvolání oznámila asi desítka známých herců ND, že podají výpověď. Mezi nimi i herci Miroslav Donutil, David Prachař a Ondřej Pavelka, kteří dnes prohlásili, že se navzdory tomu, že Balvín Buriana do funkce vrátil, stále vrátit nechtějí. 

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová si myslí, že celé dění kolem Národního divadla by mělo skončit minimálně odstoupením Jiřího Balvína. Obává se, že by nadále mohl ovlivňovat chod divadla a svými kroky ho šikanovat. „Jestliže má Národní divadlo usilovat o svou dobrou pozici v rámci resortu ministerstva kultury, tak musí trvat na tom, aby se s ním takhle nezacházelo,“ řekla ČT24.