Burian herce o návrat prosit nechce, začátek sezony ohrožen

Praha - Ředitel Národního divadla Jan Burian nebude přemlouvat umělce, kteří na protest proti jeho odvolání podali výpověď, aby se vrátili. Odchod oznámily už víc než dvě desítky, možná se přidají i další. Kvůli vypjaté situaci v divadle je tak ohrožen začátek sezony. Podle umělců odvolání ředitele bez zcela prokazatelných a vážných důvodů vede k nejistotě, destabilizaci a prohloubení krize, v níž je Národní divadlo už delší dobu.

Výpovědí neustále přibývá

Podle mluvčího divadla Tomáše Staňka výpovědi stále přicházejí poštou ze všech souborů, nejvíce od herců. Výpovědi podali například Miroslav Donutil, Richard Krajčo, Ondřej Pavelka, David Prachař a podle iHNED.cz také Jan Dolanský, Václav Postránecký, Alois Švehlík a Saša Rašilov. Odchod zvažuje i šéf baletu Petr Zuska. 

Miroslav Donutil:

„Rozhodoval jsem se už delší dobu, protože ředitel se hledal velmi dlouho a složitě, a když se našel, tak to dopadlo, jak to dopadlo. Vzhledem k věku a 22 rokům, které jsem strávil v Národním divadle, si myslím, že nemám zapotřebí, abych se stal účastníkem podobného chaosu. Je to zmatené, neohrabané a nehorázné.“

Richard Krajčo:

„Upřímně řečeno, teď už mně osobně nejde o Národní divadlo, ale vůbec o politickou frontu, abych parafrázoval slova pana premiéra, protože mě už neuráží jen to, jakým způsobem nová vláda nastoupila a jakým způsobem se projevuje, ale jakým způsobem se projevuje několik posledních vlád. Jak se chovají k občanům, kteří zde odvádějí daně… Politická fronta nenese odpovědnost, a proto nechci být členem instituce, kterou vláda spravuje.“

Ministr kultury Jiří Balvín Buriana odvolal ve čtvrtek - už v pátek ho ale na pokyn premiéra do funkce vrátil. Balvínovo rozhodnutí totiž vyvolalo silnou vlnu kritiky napříč kulturní a politickou scénou. Šéf první scény post přijal s podmínkami. Od ministerstva chce například garanci, že se podobná situace nebude opakovat. „Každý se rozhodne sám za sebe, nikoho nebudu přemlouvat,“ řekl Burian k výpovědím herců. 

  • Jako první argument Burianova odvolání ministr nejprve uvedl, že nevzešel z výběrového řízení, postupně důvody rozšiřoval.
  • Burian své odvolání odmítl a argumentoval tím, že byl vybrán podle všech evropských standardů, což potvrdila i expertní komise. 

Řada lidí čeká na rozhodnutí šéfa činohry

Kromě nového uměleckého vedení opery, které kvůli odvolání Buriana vůbec do svých postů nenastoupilo, rezignoval i šéf činohry Michal Dočekal. Právě na jeho rozhodnutí, zda zůstat, či ne, čekají další herci i dramaturgové. Někteří dokonce požadují ministrovu rezignaci, o té ale Balvín, který je na ministerstvu ani ne měsíc, neuvažuje.

Jiří Balvín a Jan Burian (vlevo)
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Srpnové výpovědi začnou platit až od září a umělci by z divadla odešli začátkem listopadu. V krajním případě se tak může stát, že by první česká scéna v nové sezoně nemohla splnit závazky ve zveřejněném hracím plánu.