Tisíce domácností byly bez elektřiny, problémy měly i železnice

Praha – Silné bouřky, které se v neděli večer přehnaly přes Česko, způsobily řadu komplikací. Hasiči zasahovali téměř u dvou tisíc událostí. Ve Středočeském kraji, kde byla situace nejhorší, je stále bez elektřiny asi 900 domácností. Zbylé poruchy by podle mluvčího skupiny ČEZ Martina Sobotky měly být odstraněny během úterý. Vytrvalý déšť a silný vítr omezily také dopravu. Největší problémy byly na železnici. Aktuální informace o situaci na železnici najdete zde. Další bouřky předpovídají meteorologové až od čtvrtka, do kdy by teploty měly vystoupat až k 38 stupňům Celsia.

Víkendové silné bouřky způsobily řadu komplikací. Ve Středočeském kraji, kde byl vyhlášen kalamitní stav, zůstávají bez proudu ještě stovky domácností. „Opravy budou pokračovat od zítřejšího rána, až zase bude světlo, potom to jde rychleji,“ řekl Sobotka. V Praze byly následky bouřek na dodávkách elektřiny odstraněny během noci. Poruchy byly pouze v okrajových částech města, a to v Písnici, Kunraticích, Šeberově a Holubicích.

Bouřky zasáhly v neděli vpodvečer nejprve jižní a západní Čechy a během večera a noci se přesouvaly na Moravu. Přinesly i několik zranění. V Brně poranila ulomená větev čtyři lidi a další dva ošetřovali záchranáři na Strakonicku. Kvůli vytrvalému dešti a větru museli hasiči v noci evakuovat také dva dětské tábory. Na Domažlicku dokonce havarovalo malé letadlo, posádka naštěstí vyvázla bez větších následků.

Hasiči ve středních Čechách vyjížděli do půlnoci ke 400 událostem, tedy až desetkrát častěji než normálně. Jednalo se hlavně o popadané stromy na cestách, rodinných i víkendových domech, autech, tratích nebo ve drátech elektrického vedení. Na Ústecku popadaly stromy i na garáže, hasiči vyjížděli také k zatopeným sklepům.

Obloha po nedělní bouřce (okolí Puklic u Jihlavy)
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Výhled počasí

Na Moravě dnes bude pokračovat vlna veder - na jihovýchodě Moravy až 33 stupňů, do Čech se tropické počasí vrátí v úterý. Horko bude panovat do čtvrtka, kdy vyvrcholí příliv tropického vzduchu před postupující studenou frontou. Meteorologové varují, že může být až 38 stupňů Celsia. V pátek by mělo přijít prudké ochlazení, denní maxima spadnou na 18 až 22 stupňů. Slunečné letní dny ukončí déšť a přeháňky.

Nejvíc problémů způsobila bouře na železnici

Největší problémy způsobila bouře na trati z Prahy do Berouna, a to v úsecích Dobřichovice – Praha Radotín a Karlštejn – Zadní Třebáň. Potíže měla i trať Rokycany – Chrást u Plzně, na Vysočině pak úsek mezi Kolínem a Havlíčkovým Brodem nebo mezi Jihlavou a Rantířovem. Spadlý strom ráno uzavřel také tratě v úseku Kroměříž – Zborovice nebo Beroun-Závodí – Vráž u Berouna.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/Pavlíček Luboš