Sobotka je proti slabé vládě, Hašek proti nehlasování

Praha - Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky ČR potřebuje vládu, která má sílu prosadit změny, a Rusnokova vláda takovýmto kabinetem není. Naopak místopředseda ČSSD a předseda Asociace krajů Michal Hašek se postavil za vyjádření důvěry vládě Jiřího Rusnoka a s tímto apelem se také obrací na poslance. Hašek zároveň věří, že ČSSD bude při hlasování o důvěře vládě jednotná a že sociálnědemokratičtí poslanci při hlasování o důvěře neopustí sněmovnu, jak dříve neznačil Sobotka. Podle Haška je třeba vyjádřit hlasováním jasný názor. „Já si myslím, že bychom se měli chovat jako chlapi,“ vyjádřil svůj postoj Hašek.

Většina hejtmanů si Rusnokovu vládu přeje, proti byl pouze Hudeček

S Haškem se shodla i většina představitelů Asociace krajů. Z 13 hlasujících hejtmanů včetně pražského primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) podpořilo stanovisko 12 z nich, jediný Hudeček nesouhlasil. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který v pátek usnesení asociace označil za nemístný, se nezúčastnil.

Hejtmani Jiří Zimola, Josef Novotný a Michal Hašek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

„Asociace krajů podporuje vyjádření důvěry vládě Jiřího Rusnoka a obrací se také na všechny parlamentní politické strany a nezařazené poslankyně a poslance se žádostí, aby tuto středu při jednání poslanecké sněmovny hlasovali pro podporu vládě Jiřího Rusnoka,“ tlumočil dnes stanovisko většiny hejtmanů.

Podle Haškových slov již nefunguje „studená válka“ mezi centrální exekutivou a kraji, jaká panovala za vlády Mirka Topolánka a po něm i Petra Nečase. Nynější kabinet, který podle Haška hejtmani považují za úřednický, s kraji jedná jako s rovnoprávnými partnery. Hašek vidí důkaz posunu třeba v uskutečnění pracovního zasedání krajských zástupců s vládními.

Tomáš Hudeček už v pátek otevřeně Haškem navržené usnesení označil za snahu ČSSD ovlivnit celostátní politiku a vnášet do ní své názory. „Navíc se nedomnívám, že bychom se nacházeli v morální krizi, jak se v usnesení píše. Jde o boj o moc, nikoliv o dobro krajů ČR,“ dodal pražský primátor. Liberecký hejtman Půta považuje usnesení za nemístnou politizaci asociace.

Jiří Pospíšil za ODS a z pozice Haškova stínového protějšku v čele krajů reagoval prohlášením, že si Michal Hašek krajskou asociaci proměňuje „z nepolitické organizace do platformy pro hlásání svých vlastních postojů a názorů ve vrcholícím vnitrostranickém souboji o vedení ČSSD.“ Výzvou, kterou podpořili sociální demokraté a komunista, prý ukázal, že hradní vláda chce prosazovat socialistickou politiku SPOZ, ČSSD a komunistů.

Nyní se tu hraje o postoj ČSSD

Hašek zároveň věří, že ČSSD, která má zítra přijít s oficiálním stranickým stanoviskem, se rozhodne pro podporu Rusnokovy vlády a při hlasování bude jednotná. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka ale připustil, že bude požadovat, aby sociální demokraté opustili při hlasování o důvěře sněmovnu. To si ale místopředseda strany Hašek neumí představit, je podle něj potřeba vyjádřit hlasováním jasný názor. „Já si myslím, že bychom se měli chovat jako chlapi,“ vyjádřil svůj postoj k jednání sociálnědemokratických poslankyň a poslanců Hašek.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: „Česko potřebuje vládu, která má sílu prosadit změny. Bohužel, současná vláda Jiřího Rusnoka, která vznikla mimo parlament a neopírá se o žádnou politickou stranu v Poslanecké sněmovně, takovou silou nedisponuje.“

„Je to stanovisko hejtmanů a pro mě jde o jeden z argumentů v debatě probíhající uvnitř sociální demokracie, který zazněl ve prospěch Jiřího Rusnoka,“ prohlásil v Interview ČT24 šéf ČSSD. I přes podporu vlády Jiřího Rusnoka ze strany všech hejtmanů ČSSD existují podle Sobotky stále dva návrhy pro úterní stranické jednání, z něhož by měl vzejít pro poslance při hlasování závazný rezultát. „Na stole je varianta možného odchodu ze sněmovny a na stole je varianta podpory vlády Jiřího Rusnoka při hlasování,“ řekl v Interview ČT24 Sobotka. Nikdo zatím ani nenavrhl, aby ČSSD hlasovala proti Rusnokově vládě. Sobotka ale nepředpokládá, že by vláda při plném kvóru podporu dostala.

„Je to téma, které bohužel ČSSD dělí, protože se objevují argumenty pro důvěru i proti ní. Zítra rozhodneme a předpokládám, že na základě tohoto rozhodnutí budeme postupovat na půdě sněmovny jednotně,“ míní šéf ČSSD. Podle Sobotky Hašek svou angažovaností pro Rusnokův kabinet loajalitu nijak neporušuje, stalo by se tak v případě, že by dohodnuté stanovisko nerespektoval. K rozdělení poslanců ale prý nedojde.