Homosexuálové „půjdou s barvou ven“

Praha - Přinejmenším 15 tisíc účastníků očekávají pořadatelé v průvodu hrdosti homosexuálů, kterým v sobotu 17. srpna vyvrcholí letošní festival Prague Pride. Přehlídka, která se zaměřuje na život leseb, gayů, bisexuálů a translidí, se bude konat od 12. do 18. srpna. Třetí ročník nabídne téměř stovku akcí. Hlavním tématem se tentokrát stal coming out, tedy zveřejnění a přijetí odlišné sexuální orientace, se sloganem „Jdeme s barvou ven.“

„Letošní ročník víc než ty předchozí je o lidských příbězích. O lidech, kteří jsou rádi, že mají coming out za sebou, či o těch, kteří jím právě procházejí. Je i o rodičích a okolí. My to na ně vyvalíme a často se nestaráme o to, jak se s tím oni vyrovnají,“ uvedl prezident festivalu Czeslaw Walek. Podle něj ale není cílem letošní přehlídky „násilně vyoutovávat“ lesby a gaye, kteří zatím sami tento krok neudělali.

Czeslav Walek, prezident festivalu:

„Ač si o nás někdo myslí, že jsme agresivní homosexuálové, tak tomu tak není. Chceme jen na našem příkladu ukázat, že ač proces coming outu má své překážky, výsledek stojí za to. Třináct takových příběhů můžete vidět od pondělí na piazzetě národního divadla, kde budeme vystavovat velkoformátové fotografie s hlubokými lidskými příběhy. Uvidíte překážky, které lidé museli překonat, aby byli sami sebou.“

Festival nabídne téměř sto akcí

Festival nabídne téměř sto akcí. Program zahrnuje debaty, promítání, divadelní představení, výstavy, sportovní akce, procházky s průvodcem, koncerty či večírky. Vyvrcholí průvodem, který se koná už potřetí. Poprvé na něj přišlo 10 tisíc lidí, podruhé už 15 tisíc. „Počítáme minimálně se stejným počtem,“ řekl Walek.

Účastníci se začnou od 13:00 řadit v ulici Na Příkopě, odkud o hodinu později vyrazí k náměstí Republiky a do Revoluční ulice. Pak průvod zahne do Dlouhé a přes Staroměstské náměstí se dostane do Pařížské. Po Čechově mostě přejde Vltavu a po schodech vystoupá na Letnou, kde se od čtyř hodin koná koncert. Připravena jsou dvě pódia. Vystoupí na nich Hercules and Love Affair Sound System z New Yorku či české kapely Cartonnage a Lanugo.

Prague Pride
Zdroj: ČT24/praguepride.cz

Účastníky pochodu doprovodí 11 alegorických vozů s hudbou. Od Čechova mostu bude na Letnou jezdit i kyvadlová doprava, upřesnil Walek. Podle něj je bezpečnost účastníků zajištěna. Pořadatelé jednají s policií, mají i bezpečnostní agenturu.

Trasa průvodu se změnila

Trasa průvodu se letos proti předchozím ročníkům změnila. Střelecký ostrov, kde pochod vždy končil a kde se pak konal koncert, se opravuje. Místa na „tradiční cestě“ z Václavského náměstí přes Národní si navíc zamluvili odpůrci. Podle magistrátního přehledu shromáždění by se na zamluvených místech měl konat Pochod pro rodinu Mladých křesťanských demokratů či shromáždění konzervativní iniciativy D.O.S.T. Ta proti festivalu Prague Pride ostře vystupovala. Svou akci nahlásila už v únoru. Prostor chce využít i křesťanská Liga Pár Páru ke svému evangelizačnímu průvodu. 

Czeslav Walek k Prague Pride (zdroj: ČT24)