Zemanovci chtějí spolupracovat se členy Rusnokova kabinetu

Praha – Strana práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) chce mít na svých kandidátkách pro předčasné volby co nejvíce jmen členů Rusnokovy vlády. Podle předsedy strany Zdeňka Štengla jsou to odborníci na svých místech. Otázkou podle něj ale je, zda to budou chtít akceptovat a za jakých podmínek. Štengl by stál o kandidaturu hradního kancléře a svého předchůdce v čele SPOZ Vratislava Mynáře. Informoval o tom server iDNES.cz.

„Tohle jsou odborníci na svých místech. Budeme je chtít oslovit. Můžeme je oslovit všechny. Druhá věc je, jestli to budou chtít akceptovat a za jakých podmínek,“ řekl serveru předseda SPOZ Zdeněk Štengl. Podle něj je právě bývalý šéf strany a hradní kancléř Vratislav Mynář, který si i jako vysoce postavený úředník ponechal funkci šéfa zlínské organizace SPOZ, známá osobnost, o jehož kandidaturu by stál.

Mynář ale podle serveru bude tuto situaci řešit až v případě, pokud se sněmovna vůbec rozpustí. „Nejsem netrpělivý. Proklamace, že se sněmovna rozpustí, už tady taky byla a nerozpustila se, takže já počkám do 20. srpna. Musím o tom mluvit s panem prezidentem. Jeho přání, respektive rozhodnutí pro mě bude alfou a omegou a budu ho stoprocentně respektovat,“ uvedl Mynář.

Vratislav Mynář
Zdroj: ČT24

Vratislav Mynář, kancléř prezidenta Miloše Zemana

„Pan předseda Štengl udělal velmi chytře to, k čemu jsme byli celou dobu nabádáni. Předpokládám tedy, že vede, nebo ve velmi krátké době začne vést jednání o tom, který z těchto velmi významných a úspěšných odborníků by byl ochoten přiložit ruku k dílu a pokračovat v započaté práci a kandidoval za nás, za SPOZ v nastávajících volbách.“

Štengl tvrdí, že v případě, že se sněmovna příští týden sama rozpustí, budou Zemanovci řešit další postup před předčasnými volbami strany ve čtvrtek. Tvrdil také, že se členy Rusnokovy vlády ještě strana nejednala. Podle místopředsedy SPOZ Vladimíra Kruliše by právě ve čtvrtek po politické radě strany mělo být jasno v tom, který ze členů Rusnokovy vlády připadá Zemanovcům natolik atraktivní, že s ním začnou o spolupráci vyjednávat.

Už v souvislosti s jarním sjezdem Zemanovců se přitom poprvé mluvilo o tom, že by strana ráda pro svou kandidátku v Moravskoslezském kraji získala Martina Pecinu, který se stal ministrem vnitra v Rusnokově vládě. „To nevylučuji. Stál bych o to, abychom jednali se všemi,“ řekl Štengl. Ani s ním si ale podle předsedy strana ještě neplácla. Premiér Rusnok jít do voleb nechce. Počítá s tím, že by ho mohl prezident příští rok jmenovat do bankovní rady ČNB.

Sobotka: Členství v Rusnokově vládě je propagace pro volební kampaň SPOZ

Do členů strany, kteří přijali nabídku jít do Rusnokovy vlády, se tehdy opřel předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vyjádřil obavu, že členství ve vládě má být propagací pro volební kampaň SPOZ a řekl, že by ministr zahraničí Jan Kohout mohl být kandidátem Zemanovců v Praze a bývalá místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová ve středních Čechách. Oba si pak pozastavili členství v sociální demokracii, stejně jako ministr práce a sociálních věcí František Koníček.

Zdeněk Štengl na sjezdu SPOZ
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Štengl kategoricky popřel, že by se jeho strana pokoušela o jakékoli jednání o společném předvolebním postupu s ČSSD. O údajných jednáních strany se sociálními demokraty mluvil na serveru tyden.cz senátor Vladimír Dryml, původně zvolen za ČSSD, nyní je u Zemanovců. Tvrdil dokonce, že předvolební koalici překáží jen předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Tomu se musím zasmát. Pan Dryml není členem předsednictva ani politické rady. Takové věci nebyly ani v úvahách. Jednání neprobíhá, vůbec ne, ani jsme nic takového neřešili. Pan Dryml mluvil sám za sebe,“ řekl serveru šéf Zemanovců Štengl. Jeho strana už svou předvolební kampaň rozjela. Po republice visí billboardy SPOZ se sloganem „Řekněte ne zlodějům“ a lístky se stejnou zprávou přišly i do schránek tisíců domácností.