Vzpomínky na mládí jako léčba Alzheimerovy nemoci

Praha - Na Alzheimerovu chorobu, kterou v Česku trpí každý dvacátý senior starší 65 let, zatím neexistují léky. A tak nemoc, které se říká stařecká demence, končí tragicky: úplnou ztrátou soběstačnosti. Existují ale metody, jak nemoc zpomalit. Jednou z nejnovějších je takzvaná reminiscenční terapie, kdy si nemocní pod dohledem terapeuta vybavují dávno pozapomenuté vzpomínky, třeba ze svého mládí.

Senioři často mají problémy si vybavit, co se odehrálo před hodinou. Ale o tom, co prožili v dětství či mládí, vyprávějí rádi. Při reminiscenční terapii jim ve vybavování situací, které kdysi prožili, pomáhají například rodinné fotografie, noviny z dob mládí, ale třeba i kuchyňské náčiní.

  • „Vzpomínám na klientku, která hrozně ráda fotila hory a vždycky když v rámci reminiscenční terapie dostala do ruky fotoaparát, tak si byla schopná vzpomenout, jaké navštívila a jaké to bylo,“ přiblížila ošetřovatelka z Alzheimer centra Ladislava Pavlíčková.

Terapie nejlépe funguje v počátcích Alzheimerovy choroby. Lépe prý mluví a vzpomínají ženy. Ještě než terapie začne, pokládají odborníci rodinám klientů řadu otázek, aby měli dostatek informací o jejich životě. V Česku se začalo s reminiscenční terapií teprve před třemi lety. Dnes už je dostupná v zařízeních pro seniory ve všech větších městech.

Vzpomínky na mládí jako léčba Alzheimerovy nemoci (zdroj: ČT24)