Benešová: Nejsem vývěsním štítem SPOZ

Praha - Ministryně spravedlnosti Marie Benešová odmítá, že by dělala vývěsní štít Straně práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ). S kandidaturou do dalších voleb ji naopak údajně oslovila lounská ČSSD. Pokud nenastane tlak na to, aby za stranu nekandidovala, chce nabídku přijmout.

Marie Benešová dostala nominaci od lounské ČSSD. Pokud by trval zájem strany i nadále, chce ji přijmout. Zítra o tom zřejmě bude jednat okresní výkonný výbor. Ministryně spravedlnosti ale nevyloučila, že by od vedení ČSSD mohl přijít tlak na to, aby za stranu nekandidovala. „Nic není v tomto státě definitivní, počkám si na další vývoj, protitlaky mohou nastat. SPOZ jsem nic neslibovala, kdybych tam chtěla, mohla jsem tam být již před čtyřmi lety,“ uvedla Benešová v Interview ČT24.

Ministryně si nemyslí, že by dělala SPOZ vývěsní štít. Reagovala tím na prohlášení strany, která chce mít na svých kandidátkách pro předčasné volby co nejvíce jmen členů Rusnokovy vlády. Do členů ČSSD, kteří přijali Rusnokovu nabídku, se už kdysi opřel předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Vyjádřil obavu, že členství ve vládě má být propagací pro volební kampaň SPOZ, a řekl, že bývalá místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová, která si pozastavila členství v sociální demokracii, má být kandidátkou ve středních Čechách. 

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Já si rozhodně nemyslím, že jsem dělala vývěsný štít SPOZ. Já jsem se zachovala tak, jak jsem řekla, že budu dodržovat program sociální demokracie. Myslím, že to se podařilo a že to naplňuji. Já jsem ze strany SPOZ nebyla oslovena, ale byla jsem naopak oslovena s kandidaturou ze strany ČSSD. Dostala jsem nominaci z okresu Louny,“ uvedla. 

Benešová: Nový občanský zákoník pod stůl nespadne

Benešová v Interview ČT24 prohlásila, že je reálné stihnout schválit doprovodné zákony občanského zákoníku. „Byl to nechtěný dáreček, já zpočátku nebyla fanda nového zákoníku, ale nezahodíme 12 let práce, to by bylo nezodpovědné - navíc v době, kdy dochází ke školení advokátů a soudců. Museli jsme zvolit nejmenší zlo, odročení věci o rok by nic nepřineslo,“ uvedla.

Benešová: Stažení zákona o státních zástupcích bylo dobré strategické rozhodnutí

Benešová se vyjádřila i k zákonu o státních zástupcích, který nechala stáhnout ze sněmovny kvůli přepracování. „Působila jsem mezi státními zástupci téměř celý život, a protože k tomu mám vztah, nemohla jsem dovolit, aby se se zákonem provedly ty nepředstavitelné kousky. Stažení zákona bylo dobré strategické rozhodnutí. “Mou ambicí je dát ho příští vládě a mému nástupci, který, předpokládám, bude z levice, aby ho prosadil hned na počátku období, kdy je to nejjednodušší," dodala.