Soud Tykačovi odblokoval majetek, policie nemá dost důkazů

Praha - Miliardář Pavel Tykač už zase může disponovat svým majetkem. Protikorupční policie mu ho koncem července obstavila v souvislosti s kauzou CS Fondů. Podle serveru Aktuálně.cz ale pražský vrchní soud označil postup policie za nepřiměřený a majetek podnikateli odblokoval. Podle soudního rozhodnutí dosud shromážděné důkazy neukazují na to, že by Tykač obdržel výtěžek z trestné činnosti.

Soud Tykačovi uvolnil nemovitosti v celkové hodnotě 102 milionů korun a také bankovní účet, na kterém měl řádově statisíce korun. Tykačův obhájce Jan Kocina rozhodnutí soudu uvítal. „Považovali jsme rozhodnutí policie o zajištění majetku za nepodložené a neodůvodněné. Vrchní soud náš názor potvrdil. Z obsahu odůvodnění usnesení soudu lze dovodit, že z doposud provedeného vyšetřování nijak nevyplývá, že by se Pavel Tykač jakkoli podílel na trestné činnosti související s CS fondy,“ řekl serveru.

Vyšetřovatelé Tykačovi koncem července zablokovali nemovitosti a hotovost na čtyřech účtech za více než 100 milionů. Policie viní současného vlastníka důlní společnosti Czech Coal z podvodu, údajně se měl podílet na vytunelování CS Fondů. 

Částka, na kterou si měl podle policie v souvislosti s trestnou činností přijít, dosahuje přibližně 342 milionů korun. Na Tykačových účtech vedených u PPF banky, které policie zajistila, byly ale podle ní jen statisíce korun. Tykačovo jmění podle časopisu Forbes činí asi 33 miliard korun.

Kauza CS fondů

V roce 1997 byl ze tří fondů převeden majetek v hodnotě 1,23 miliardy korun na účet makléřské společnosti Umana. Jako protihodnotu dostal fond téměř bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice. Peníze byly odčerpány z Plzeňské banky, která byla depozitářem fondu. Peníze se už zpátky získat nepodařilo, většina skončila na účtech v zámoří. CS Fondy do února 1997 ovládala Tykačova finanční skupina Motoinvest. Soudy již v minulosti uložily za vytunelování CS Fondů čtyřem mužům nepodmíněné tresty.

Soud odblokoval Tykačův majetek (zdroj: ČT24)