Rusnok chtěl nechat gripeny nástupcům, kvůli výhodám ale klidně rozhodne

Praha – Pokud bude hrozit, že by oddalováním nové smlouvy o pronájmu gripenů přišla ČR o výhodné podmínky, premiér v demisi Jiří Rusnok klidně schválí kontrakt ještě se svým kabinetem. Pronájem stíhaček má brzy vypršet, Rusnok ale přesný časový limit výhodnějších podmínek zatím nezná. Rozhodování o smlouvě by raději nechal až nástupnickému kabinetu, jak požadují parlamentní strany.

„Já to velmi rád přenechám příští vládě, ale když budu mít velikou míru jistoty, že by to znamenalo zhoršení podmínek pro Českou republiku, klidně to nechám schválit touto vládou,“ prohlásil Rusnok. Premiér v demisi byl v minulosti upozorněn, že výhodnější podmínky jsou časově omezeny.

Před několika dny uvedl, že žádné relevantní politické strany výhrady k návrhu smlouvy o prodloužení pronájmu švédských stíhacích letounů nemají. Smlouvu o pronájmu 14 letadel na deset let, který přijde na 20 miliard korun, podepsali zástupci armády v červnu 2004.

Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek v červenci naznačil, že nová dohoda o pronájmu švédských letounů je téměř uzavřena. Nový kontrakt má být delší než předchozí desetiletá smlouva a podmínky označil za „velmi dobré“.

Komentář Ondřeje Kundry o gripenech (zdroj: ČT24)