D.O.S.T. předalo protestní nótu proti Prague Pride

Praha – Vedení iniciativy D.O.S.T. předalo francouzské, americké a britské ambasádě protestní nóty kvůli festivalu Prague Pride. Tyto úřady totiž akci homosexuálů podpořily. Podle iniciativy D.O.S.T. je ale festival obscénní a nevkusně vnucuje „ideologii homosexualismu“. Třetí ročník Prague Pride vyvrcholí v sobotu karnevalovým průvodem centrem Prahy.

„Vztah homosexuálů nenaplňuje znaky manželství. To je tradičně uzavřený vztah muže a ženy za účelem nikoliv jen společné lásky, ale za účelem plození a výchovy dětí. To homosexuální pár nemůže nikdy naplnit. Nikdo nezakazuje homosexuálům mít intimní vztah, oni požadují nikoliv toleranci ze strany společnosti, ale výsady a privilegia,“ argumentuje šéf D.O.S.T Michal Semín. Právě proto hnutí protestuje proti plánovanému pochodu homosexuálů Prahou. 

Akci podpořila i francouzská, americká nebo britská ambasáda. D.O.S.T. jim proto dnes předalo protestní nóty. Předsedu a místopředsedu hnutí dnes dokonce přijal první rada francouzského velvyslanectví. Diskutoval s nimi přes půl hodiny. 

Třetí ročník Prague Pride vyvrcholí v sobotu karnevalovým průvodem centrem Prahy. Podle iniciativy D.O.S.T. je festival obscénní a nevkusně vnucuje ideologii homosexualismu. Konzervativci své protestní nóty předávají ambasádám každý rok. Dnes navíc večer před francouzským velvyslanectvím demonstrovaly asi čtyři desítky přívrženců tohoto hnutí. 

Svatba homosexuálů
Zdroj: AP/Darryl Bush/ČTK

Přívrženci konzervativního hnutí kritizují Francii i za postup tamní policie proti odpůrcům sňatků homosexuálů. „Demonstranti (proti sňatkům homosexuálů ve Francii) byli opakovaně atakováni policií, rozháněni pendreky a vodními děly. Řekli jsme si, že už tady začíná opravdu přituhovat. Začíná docházet k oklešťování občanských práv, a to ne homosexuálů, ale těch, kteří jsou kritičtí a o manželství a o rodině smýšlejí konzervativněji,“ myslí si Semín. 

Letos Francie přijala zákon, který homosexuálům umožňuje uzavřít sňatek a adoptovat děti. Proti zákonu protestovaly ve Francii tisíce lidí.

Jak je to s adopcemi u homosexuálních párů v Česku?

Skupina poslanců z různých stran připravila novelu zákona o registrovaném partnerství, podle níž by registrovaní mohli adoptovat potomka svého protějšku. Dosud totiž tyto děti, které vyrůstají se dvěma matkami či dvěma otci, oficiálně mají jen jednoho rodiče. Normu už ale sněmovna nestihne projednat. Aktivisté chtějí do budoucna pro gaye a lesby prosazovat i osvojování dětí z ústavů a manželství. Registrované partnerství považují za diskriminující. Opuštěným dětem zas prý bude lépe „v duhové rodině“ než v dětském domově.