Pecina: Rusko jako trafika pro Remka? Směšné, v Bruselu se má líp

Praha - Vicepremiér a ministr vnitra v demisi Martin Pecina považuje za směšné spekulace o tom, že Livie Klausová a Vladimír Remek dostali velvyslanecké posty jako odměnu za podporu Miloše Zemana. „Pan Remek je europoslanec a má asi třikrát větší plat, než bude mít jako velvyslanec v Moskvě. Takové úvahy jsou úplně mimo mísu,“ řekl v Otázkách Václava Moravce. Pecina se vyjádřil i k odvolání Radka Šmerdy z dozorčí rady České pošty. Uvedl, že se k tomu rozhodl na základě informací, které získal jako ministr vnitra.

Remek je podle Peciny opravdu dobrý kandidát na velvyslance v Rusku: „Neznám nikoho lepšího.“ O Klausové se podle něj pochvalně vyjádřil i slovenský premiér Robert Fico. Uvedl, že pro Slovensko bude čest, když zde bude bývalá první dáma. „Představa, že paní Klausová jde na Slovensko, protože potřebuje nějakou trafiku, je samozřejmě směšná,“ dodal Pecina.

Rovněž odmítl, že by za rychlým jmenováním Remka a Klausové stály obavy z toho, že vláda Jiřího Rusnoka nezíská ve sněmovně důvěru. Ministr zahraničí v demisi Jan Kohout podle něj postupoval správně. „Je potřeba si uvědomit, že to nebyla otázka sporu Karla Schwarzenberga mezi Milošem Zemanem, ale ministra zahraničí s prezidenty – i s Václavem Klausem i s Milošem Zemanem. Některé ambasády máme už rok bez velvyslance.“

Radek Šmerda
Zdroj: ČT24

Pecina v OVM upřesnil i důvody, které ho začátkem týdne vedly k odvolání Radka Šmerdy z dozorčí rady České pošty. „Dostal jsem informace, na základě kterých jsem podle mého názoru musel jednat a pana Šmerdu jsem z toho místa odvolal… Potřebujete mít jistotu, že vám z České pošty neutíkají klíčové informace. Pana Šmerdu skoro neznám, ale není to člověk, kterému bych natolik důvěřoval, abych ho v této funkci nechal,“ uvedl Pecina. Jakého typu informace byly, odmítl sdělit. Uvedl pouze, že je měl k dispozici už jeho předchůdce Jan Kubice: „Docela jsem se podivoval, že v té věci nekonal.“ 

Kdo nastoupí na Šmerdovo místo, zatím Pecina neví, bude to řešit příští týden. Žádné další změny už podle svých slov nechystá. Šmerda dál zůstává v čele představenstva Poštovní tiskárny cenin Praha, což je dceřiná společnost pošty. Změny na tomto postu jsou podle Peciny v pravomoci generálního ředitele České pošty. „On ty informace dostal také, jak se zachová k panu Šmerdovi, je jeho zodpovědnost.“ Podle Peciny by ale mělo logiku, kdyby Šmerda odešel i z toho postu.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)