ČSSD dá na kampaň až 90 milionů, ODS částku zatím neřekla

Praha - Sociální demokraté počítají s tím, že za předvolební kampaň neutratí více než 90 milionů korun. Na kampaň se připravují i ostatní strany. Například TOP 09 na ni chce dát do 50 milionů korun, lidovci 30 až 35 milionů. ODS zatím žádnou částku neoznámila, komunisté by o ní měli rozhodnout ve čtvrtek. Masivně se chystá investovat miliardář Andrej Babiš a jeho neparlamentní hnutí ANO 2011 – podle HN by do voleb mohl nalít rovněž až 90 milionů korun. Už zítra budou poslanci hlasovat o tom, zda se sněmovna rozpustí - tím by se otevřela cesta k předčasným volbám.

Až 70 milionů může využít stranické ústředí ČSSD, dalších až 20 milionů pak kraje. Náklady na kampaň bude strana podle svého místopředsedy pro hospodaření Martina Starce z větší části hradit ze stálého kontokorentního účtu, z menší pak z naspořených prostředků.

Na jakou částku se nakonec vyšplhají, záleží i na krajích, kterým je v základním rozpočtu vyčleněno deset milionů korun. Když je však budou chtít využít, musí ke každé koruně přidat korunu ze svého. Pokud tedy vyčerpají všech deset milionů, dají zároveň deset milionů ze svých zdrojů. Starec je přesvědčen, že kraje využijí všechny peníze. 

Sociální demokraté představí volební program 6. září, začátkem měsíce by se také měly objevit v ulicích první volební billboardy. Strana také poprvé v historii bude využívat transparentní účet, který bude zahrnovat veškeré finanční operace ústředního i krajských volebních fondů.

Oproti minulým volbám ani ČSSD ani ODS zřejmě při kampani nevyužijí pomoci zahraničních agentur. S informací přišel server Lidovky.cz. Například za třemi posledními kampaněmi sociálních demokratů stála americká agentura PSB. „Žádnou adekvátní náhradu ze zahraničí za PSB jsme nehledali. Budeme spolupracovat primárně se zdejšími agenturami,“ vysvětlil místopředseda ČSSD Milan Chovanec. ODS v minulosti využila služeb Američana Arthura Finkelsteina a o angažování zahraničních specialistů neuvažuje. Podle reklamního konzultanta Viléma Rubeše je za změnou postoje hlavně vyšší cena zahraničních agentur a také fakt, že potřebují více času, aby si nastudovaly náladu ve společnosti, řekl serveru Rubeš. Naopak hnutí ANO Andreje Babiše od PSB konzultace využívá.

Už zítra by mohl vývoj na české politické scéně získat jasnější kontury. Schází se totiž Poslanecká sněmovna a zákonodárci by měli hlasovat o jejím rozpuštění. Zástupci ČSSD, TOP 09 a Starostů, KSČM a Věcí veřejných tvrdí, že jejich poslanci by měli být přítomni v plném počtu a zvednout pro návrh ruku. Dohromady mají pohodlně víc než potřebnou ústavní většinu 120 hlasů. Pokud se tak stane, předčasné volby by mohly být 25. a 26. října.