Barták: Nabídku na 20 milionů jsem zprvu nepovažoval za korupci

Brno - Bývalý ministr obrany Martin Barták vypovídal u Městského soudu v Brně jako svědek v kauze bývalého šéfa Tatry Ronalda Adamse. Podle obžaloby Adams Bartákovi nabídl úplatek 20 milionů korun za přihranou armádní zakázku pro Tatru. Barták soudu řekl, že nabídku zprvu nepovažoval za korupci, proto věc tehdy neřešil, i když se mu nabídka zdála zvláštní a nestandardní. Názor změnil až později, na základě dalších okolností. Adamsovi hrozí až pět let vězení. Soud bude pokračovat 3. září.

K nabídce mělo dojít v květnu 2009 na zbrojařském veletrhu Idet. Adams se údajně Bartákovi zmínil, že založil speciální fond s částkou 20 milionů pro navýšení státní zakázky pro Tatru. „Pochopil jsem to jako jakýsi motivační fond pro získávání zakázek,“ řekl dnes soudu Barták. Nabídka ho podle jeho slov překvapila a považoval ji za nestandardní. Adamse proto odkázal na pracovníky, kteří se na ministerstvu zabývají řádným akvizičním procesem. Sám prý nákupy nikdy neměl na starosti.

O rozhovoru s Adamsem Barták ještě týž den hovořil se svými spolupracovníky. Shodli se, že „obrysy nebyly takové, aby mohli nabídku rovnou považovat za korupční jednání“. Názor změnil až později, kdy vyšly najevo různé další okolnosti - třeba špatná finanční situace Tatry, její údajně kontroverzní obchodní metody a domnělá diskreditační kampaň proti jeho osobě.

Martin Barták: „S odstupem času, když jsem viděl, co všechno může být pojato v ČR jako korupce, tak jsem dospěl k závěru, že se velmi pravděpodobně o korupční nabídku jednalo.“

Barták mluvil před soudem dvě hodiny. Odpovídal na dotazy soudkyně, státního zástupce i Adamsových obhájců. Musel detailně popsat sled událostí, reprodukovat rozhovory, které ten den vedl, nebo například namalovat plánek stánku automobilky Tatra na veletrhu.

Adams se líčení neúčastnil, požádal o projednání v nepřítomnosti. Prostřednictvím svého obhájce Radka Ondruše vinu popírá. Bartáka prý na veletrhu jen potkal a pozdravil - jakoukoliv vinu odmítl. Podle Ondruše navíc případ doprovázejí úniky informací přímo ze spisu. Adams bude vypovídat v závěrečné fázi procesu. Nyní prý k soudu nechodí hlavně kvůli úspoře času.

obrázek
Zdroj: ČT24

S Tatrou souvisí i další kauza, v níž figuruje jako obviněný naopak Barták, a to se šéfem zbrojařské firmy MPI Group Michalem Smržem. Podle obžaloby požadovali od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů, které firma měla při dodávce pro českou armádu.

Barták chtěl údajně pět milionů dolarů, což je přes 80 milionů korun. Smrž, který ale nebyl schopen své sliby splnit, podle vyšetřování požadoval nejprve 100 milionů korun, později slevil na 20 milionů. Případ bude řešit Městský soud v Praze.

S čím přišel Martin Barták k soudu (zdroj: ČT24)