IKEM provedl tisíc transplantací jater, pacienti běhají i maraton

Praha - Lékaři v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) už provedli tisíc transplantací jater. Jubilejní pacientkou je šestačtyřicetiletá žena, která s novými játry dostala i ledvinu. Letošní rok by navíc mohl být v počtu transplantací rekordní. Podle přednosty Transplantcentra Pavla Trunečky je to i díky tomu, že oddělení odběru orgánů je velmi aktivní. Zároveň ale upozornil, že ani po 18 letech, co se transplantace provádí, se stále nepodařilo vytvořit dobrou spolupráci s doporučujícími lékaři. Lidé se přitom po transplantaci jater mohou opět vrátit k běžnému životu, někteří pacienti běhají i maraton.

Při selhání jater neexistuje jiná možnost záchrany než transplantace. Játra jsou proto druhým nejčastěji transplantovaným orgánem. „Nejčastější indikací u dospělých je selhání jater v pokročilé fázi jaterní cirhózy různého původu,“ uvedl Trunečka. IKEM provádí jako jediný v Česku i transplantace jater u dětí. V současné době žádné dítě na nová játra nečeká.

Pavel Trunečka: "Málokterá orgánová transplantace poskytuje takovou naději na dlouhodobě dobrý průběh. Dává nejdelší přežívání a možná i největší kvalitu života. Řada pacientů se vrací do práce, mají rodiny, sportují, mohou běžet maraton."

Jeden rok po operaci přežívá přibližně 90 procent pacientů, téměř 80 procent lidí pak žije více než deset let. Třetina pacientů žije i 15 let po transplantaci jater. Podle Trunečky se tím IKEM řadí nad evropský průměr. „Jsem velmi pyšný na pracoviště IKEM a na svoje týmy… Ukazujeme, že pokud je snaha a energie, tak to v této zemi jde na světové úrovni, v medicíně minimálně,“ dodal ředitel IKEMu Aleš Herman.

K většímu množství provedených transplantací přispělo i to, že pojišťovny přistoupily na takzvané balíčkové ceny, které zahrnují náklady od vyhledání dárce až po pooperační péči. Pokud by platily dál jen podle vyhlášky, chybělo by letos IKEMu 100 milionů. Pojišťovny navýšily platby od července. „VZP opakovaně řekla, že na takto zásadní péči se peníze najít musejí, ať již z vnitřních úspor, kdy VZP za tři roky snížila výdaje o miliardu, nebo díky stamilionovým úsporám dosaženým tlakem na pokles cen léků,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Očekávaný příliv peněz se už letos projevil tím, že na čekací listině není žádné dítě, loni jich bylo na listině deset.

Nejstaršímu pacientovi bylo 74 let, nejmladšímu půl roku

Pro další rozvoj transplantace je ale nejdůležitější spolupráce s odbornou veřejností. Trunečka v této souvislosti upozornil, že ani po 18 letech se stále nepodařilo vytvořit dobrou spolupráci s doporučujícími lékaři: „Aby měl pacient transplantaci jater, musí k nám být doporučen, někdo tedy musí rozpoznat jeho onemocnění, a to včas. Týká se to především pacientů s hepatocelulárním karcinomem, který celosvětově narůstá.“ Spolupráce s ošetřujícími lékaři je nutná i po provedené transplantaci. Více pozornosti by se mělo zaměřit i na shánění vhodných orgánů. Podle Trunečky by se například mělo lépe zapojit i ministerstvo zdravotnictví. 

Transplantace jater patří mezi nejsložitější chirurgické výkony. Může trvat i 12 hodin. Játra se většinou transplantují od zemřelého dárce. Lze je také rozdělit a poskytnout dvěma příjemcům, nebo transplantovat část jater ze živého dárce. IKEM zahájil program v roce 1995, u dětí o rok později. Za tu dobu dostalo nová játra 77 dětí, nejmladšímu bylo půl roku. Vůbec poprvé byla v České republice úspěšně transplantována játra před 30 lety v Brně.