Strany se chystají na volby, Sobotka vyzývá Zemana ke zdrženlivosti

Praha – Štáby politických stran žijí přípravami na předčasné volby. Prezident Miloš Zeman podle aktuálního vyjádření trvá na tom, aby proběhly v pátek 25. a v sobotu 26. října, jasno bude po páteční schůzce předsedy parlamentních stran. Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka také již nyní prezidenta vyzval, aby byl v kampani zdrženlivý, nepodporoval Zemanovce a nezasahoval do sestavování vlády, která z podzimních voleb vzejde.

Cestu k předčasným volbám po více než dvouměsíční politické krizi otevřelo včerejší hlasování Poslanecké sněmovny, na kterém 140 poslanců odsouhlasilo návrh na rozpuštění dolní komory. Sněmovnu nyní musí formálně rozpustit prezident Zeman, následně se rozeběhne šedesátidenní lhůta, dokdy musí volby proběhnout.

Datum rozpuštění sněmovny oznámí prezident v pátek odpoledne; předcházet mu bude schůzka s představiteli parlamentních stran, která na Hradě začíná v 11 hodin. Zeman stále počítá s tím, že se volby uskuteční 25. a 26. října. Včerejší krok sněmovny kvituje, je mu ale líto, že se tak nestalo už 17. července, kdy o stejném návrhu poslanci hlasovali poprvé, ale neschválili ho. Proti rozpuštění tehdy byli zejména zástupci bývalé vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM.

ČSSD: Sobotka vyzývá Zemana k politické zdrženlivosti

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka dnes prezidenta vyzval ke zdrženlivosti – podle něj by se neměl angažovat v předvolební kampani Zemanovců, o což minulý týden požádal kancléř Vratislav Mynář, bývalý předseda SPOZ. „Já si myslím, že by pan prezident měl odolat pokušení angažovat se v kampani Zemanovců, protože by mohl riskovat v této věci porážku,“ prohlásil Sobotka. „Není vůbec jisté, jestli se Zemanovci do Poslanecké sněmovny dostanou a roli prezidenta, který spojuje společnost, by slušela větší nadstranickost než orientace na jednu poměrně úzce pojatou politickou stranu.“

Sociální demokracie, která je favoritem předčasného hlasování, je podle Sobotky připravena ujmout se po volbách vlády a připraveni jsou prý i členové stínového kabinetu. Že by Zeman nemusel některé z jím navržených ministrů jmenovat, si Sobotka nepřipouští. „O složení vlády v parlamentní demokracii rozhoduje premiér, respektive vítězná politická strana, nikoliv prezident republiky,“ říká. Sobotkův stínový kabinet přitom tvoří mj. Jiří Dienstbier, Vladimír Špidla a Lubomír Zaorálek, a ti všichni patří mezi Zemanovy časté kritiky. Předseda ovšem žádné změny v zamýšlené vládní formaci nechystá.

Předseda SPOZ Zdeněk Štengl řekl, že propojení se Zemanem je logické. „My máme ve svém názvu Zemanovci, to znamená, že Miloš Zeman je naším vrcholným představitelem, je naším čestným předsedou. Tak my přece nemůžeme přejmenovat Miloše Zemana nebo naši stranu. Pan Sobotka ať si řeší svoje věci, vím, že má nějaké problémy ve své straně. My je nemáme,“ uvedl Štengl, podle něhož Zemanovci nejsou stranou jednoho muže.

Navzdory mediálním konfrontacím se Zemanovci je Sobotka připraven i s nimi diskutovat o podpoře případné jednobarevné vlády ČSSD. Co by za to SPOZ mohla získat, šéf sociálních demokratů říct nechtěl. „Nebudeme teď dělat účet bez hostinského, počkáme si, jak rozhodnou voliči.“ Volební strategii chce strana zveřejnit ve chvíli, kdy bude jasný termín voleb. „Pokud se týká billboardové kampaně či dalších nápadů, o těch budeme jednat teprve v pátek a příští týden,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc. Na kampaň vynaloží 80 milionů.

ODS: Senátoři podporují Němcovou coby volebního lídra

Občanští demokraté oslabení skandálem svého expředsedy Petra Nečase mezitím rozhodují o tom, kdo bude jejich hlavním volebním lídrem. Jasno by mohlo být už příští týden, kdy kvůli tomu zasedne širší vedení strany. Senátoři ODS ovšem již nyní podporují Miroslavu Němcovou.

„Miroslava Němcová patří na domácí politické scéně k největším osobnostem. Kromě dostatečných politických schopností a zkušeností je také politikem, který vždy vystupuje slušně a korektně,“ stojí v senátorském prohlášení.

Poslanecký klub dosud podobné usnesení nepřijal. Už dříve Němcovou podpořili úřadující předseda Martin Kuba, místopředseda Jiří Pospíšil i její domovská organizace na Vysočině. Mluví se ale o tom, že Němcová nekandidovala na Vysočině, ale v Praze. „V ODS není žádná neshoda, ani v grémiu ani ve výkonné radě. Je nepochybné, že Mirka Němcová bude lídrem ODS do předčasných voleb,“ řekl předseda jejího senátorského klubu Jaroslav Kubera.

O voliče v Jihomoravském kraji bude bojovat exministr školství Petr Fiala, Martin Kuba by mohl kandidovat ve Středočeském kraji. Strana chce utratit 50 milionů.

Martin Kuba a Miroslava Němcová
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

TOP 09 – KSČM – VV: Strany sčítají miliony

TOP 09 chce oslovovat voliče stejně jako při prezidentské volbě hlavně na sociálních sítích. Na účtu má strana na kampaň 30 milionů korun, dvacet dalších si chce půjčit.

O něco skromnější chce být KSČM; s rozpočtem okolo 30 milionů korun chtějí i komunisté využít k lákání voličů také internet. „V pátek je výkonný výbor a plénum středního výboru, které rozhodne o návrzích, které vzešly z krajských konferencí,“ doplnil předseda strany Vojtěch Filip.

Věci veřejné svůj rozpočet zatím nezveřejnily, příprava kandidátek je podle lídra strany Víta Bárty v plném proudu.

LIDEM: Strana zvažuje, zda volby nevzdá úplně

Strana LIDEM uvažuje, jestli bude v předčasných volbách vůbec kandidovat. Partaj se potýká s nedostatkem financí, protože státní příspěvky za poslanecké mandáty zůstaly VV. Strana navíc nemá předsedu, protože Karolína Peake na post předsedkyně rezignovala poté, co v rozporu s dohodou stran bývalé koalice nehlasovala proti vyjádření důvěry Rusnokově vládě.

Podle první místopředsedkyně Dagmar Navrátilové je možné, že se členové LIDEM voleb nezúčastní ani na kandidátkách jiných stran. Rozhodnout má republiková rada strany, která zasedá ve čtvrtek.

Do sněmovny se chtějí znovu dostat i strany, které v minulých volbách nedosáhly na pětiprocentní hranici, ale dostaly přes tři procenta hlasů.

  • KDU-ČSL si chce na kampaň půjčit v bance 30 milionů. Spoléhá se hlavně na širokou členskou základnu.
  • Strana zelených počítá s rozpočtem do dvaceti milionů. Na billboardech ji voliči neuvidí, chce se prezentovat hlavně na webu. Jedním z hlavních témat bude boj proti korupci.
  • Suverenita Jany Bobošíkové shání minimálně 20 milionů. Vsadit by chtěla na jméno Václava Klause. Ten svou kandidaturu popírá, místopředseda strany Václav Musílek ale tvrdí, že o tom, jak by se případně Klaus mohl zapojit, stále vzájemně jednají.
  • SPOZ už stihla vylepit billboardy, na kampaň chce utratit 20 milionů korun. Kompletní kandidátku představí na začátku září. Jistými lídry pro sever Moravy je Martin Pecina a v Královéhradeckém kraji Daniel Hůlka.
  • Hnutí Ano2011 sází na webové stránky a sociální sítě. Tým Andreje Babiše plánuje utratit odhadem 30 milionů. Oficiální kandidátkou je zatím na Vysočině Věra Jourová.
  • Národní socialisté Jiřího Paroubka rozpočet nemají: ještě jednají se sponzory. A pokud finance neseženou, není jisté, že vůbec do voleb půjdou.