Hledám práci. Předchozí zaměstnání? Poslanec

Praha – Úterní rozpuštění Poslanecké sněmovny znamená pro většinu poslanců přípravu na předčasné volby a vykročení do předvolební kampaně, pro část zákonodárců ale také hledání nového zaměstnání. Do poslaneckých lavic se totiž nechce vrátit mj. expremiér Petr Nečas, někdejší ministr práce Jaromír Drábek nebo šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Jejich cíle se přitom liší - od návratu k původní profesi po umělecké ambice.

Petr Nečas (ODS) oznámil svůj odchod z Poslanecké sněmovny záhy poté, co kvůli aféře své podřízené Jany Nagyové přišel o premiérský post. Server iDNES.cz už před časem informoval, že Nečas shání zaměstnání s platem odpovídajícím tomu premiérskému, tzn. minimálně 150 tisíc měsíčně. Bývalé manželce totiž platí velkorysé výživné. Ve sněmovně seděl nepřetržitě od roku 1992.

Jaromír Drábek (TOP 09) opustil křeslo ministra práce a sociálních věcí kvůli úplatkářské aféře svého náměstka Vladimíra Šišky, s rozpuštěním dolní komory opustí i sněmovní lavice. Vrátit se chce do Jablonce nad Nisou ke své původní profesi poradce v oblasti ekonomiky; nižší plat bude mít prý jen přechodně. „Možná než seženu vhodné nabídky, ale dlouhodobě ne. Že bych si platově polepšil, se nestalo, ani když jsem nastupoval do Poslanecké sněmovny,“ podotkl. Po třech měsících od ukončení mandátu navíc stejně jako jeho kolegové dostane odstupné.

Sbohem dává dolní komoře i Viktor Paggio (LIDEM): „Počítám s tím, že se vydám do italského byznysu. Byl jsem poměrně aktivní člen spolku italského přátelství tady ve sněmovně, takže na něj mám kontakty.“ Paggio navíc věří, že se mu podaří uspět i poněkud netradičně, a sice výtvarným uměním. Připravuje se tak i na aukci svého prvního obrazu vytvořeného ve sněmovně pod názvem Záhadná opice.

  • Obraz Viktora Paggia - Nadzvuková opice zdroj: Facebook/Viktor Paggio
  • Obraz Viktora Paggia - Záhadná opice zdroj: Facebook/Viktor Paggio

Poslední schůzi předevčírem absolvovala také Kristýna Kočí (nezař.), která opustila Věci veřejné po aféře Víta Bárty a Jaroslava Škárky. „Už se těším na začátek jiného, normálnějšího života,“ říká ke svému odchodu ze sněmovny, byť připouští, že se jí po bludišti na Malé Straně bude stýskat. Politiku plánuje vyměnit za vlastní, nedávno založenou firmu specializující se na služby ve finančnictví.

Podnikat chce také předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová, která by si chtěla založit vlastní kavárnu. Zdeněk Boháč (ODS) bude žít z pronájmů nemovitostí. Mandát nechce obhajovat ani místopředseda hospodářského výboru Cyril Zapletal (ČSSD), který už jen měsíc počká na starobní důchod.

Sněmovnu opustí i někdejší předseda KSČM Miroslav Grebeníček a matadorka české politiky Vlasta Parkanová (TOP 09), která se stáhla do ústraní už loni poté, co ji poslanci vydali k trestnímu stíhání v souvislosti s nákupem dopravních letadel CASA pro armádu.