Odbory schvalují přesun svého předáka do politiky

Praha - Pražské sociální demokraty povede do předčasných voleb odborářský předák Jaroslav Zavadil. Odchod z čela ČMKOS jeho kolegové schvalují, i když někteří s ním zprvu nesouhlasili - chtěli, aby ve funkci zůstal až do dubna příštího roku, kdy si zvolí nové vedení. Sám Zavadil ale v Událostech, komentářích zdůraznil, že na funkci předsedy odborů již kandidovat nechtěl. Odboráři doufají, že bude Zavadil hájit jejich zájmy. Pro budoucí poslance chystají seznam úkolů.

Zavadil chce v Praze získat víc než dosavadní čtyři mandáty. „Praha je taková pravicová bašta, je to pro mě výzva. Udělám pro to všechno, abych tu kandidátku dovedl k lepším výsledkům, než měla minule,“ uvedl. Plánuje oslovit voliče z řad seniorů či chudších. Jako lídr kandidátky má místo v dolní komoře téměř jisté. Na případný ministerský post ale Zavadil podle svých slov neaspiruje. 

Zavadil zdůraznil, že je v odborovém hnutí od roku 1989. Rozhodoval se tak, zda má ještě příští rok v dubnu na sjezdu kandidovat na post předsedy odborových svazů. „Zvažoval jsem, že bych asi skončil. Potom přišla tato nabídka (…) a já jsem si řekl, jestliže mám skončit v odborech, tak můžu ještě prospět v tzv. vysoké politice tím, co jsem nabyl za těch 25 let,“ konstatoval. Do samotné sociální demokracie však prý zatím vstoupit nehodlá. 

Zavadil odejde z čela ČMKOS začátkem listopadu

Odboráři zatím nechtějí spekulovat o tom, kdo Zavadila nahradí. Jedinou podmínkou pro nového šéfa prý je, aby byl členem odborů. Jedním z adeptů by mohl být současný předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula. V Interview ČT24 řekl, že žádnou nabídku zatím nedostal. Na rozhodnutí je podle něj také ještě brzy, kandidaturu ale nevyloučil. „Rozhodnutí podmíním tím, že budu mít podporu,“ uvedl s tím, že kandidátů bude nejspíš víc. Středula by také uvítal, kdyby se do sněmovny dostalo více odborářů. „Je možné, že v řadách odborářů bude lovit SPOZ,“ naznačil Středula. Samotný Zavadil má k SPOZ rovněž blízko - je totiž poradcem prezidenta Miloše Zemana, který je čestným předsedou Zemanovců. 

Miloš Zeman a Jaroslav Zavadil
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Podle odborářky Dagmar Žitníkové je politika s odbory neoddělitelně spjata. To, že si Zavadil vybral právě sociální demokracii, schvaluje. Místopředseda občanských demokratů Jiří Pospíšil zas kandidaturu Zavadila vnímá jako politizaci odborů, podle něj jsou de facto odnoží sociální demokracie. Doufá, že se většina voličů v předčasných volbách přikloní k pravici. Pospíšil se také pozastavuje nad tím, že odbory se na jedné straně deklarují jako nezávislý subjekt chránící zaměstnance, ale na straně druhé připouštějí, že mají blízko k sociální demokracii: „Vybírají si pozici, která se jim hodí,“ řekl v rozhovoru pro ČT24.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nevidí v Zavadilově politckém postupu nic nezvláštního. „Propojení sociální demokracie a odborů není nic neobvyklého nejenom v České republice, ale v celé řadě jiných zemí. Z bývalých odborových předáků se často stávají sociálně demokratičtí politici,“ dodal Kalousek. Podle něj se tak utvrzuje narůstání vlivu Miloše Zemana na sociální demokracii.

Vedení odborů dá také svým členům doporučení, koho mají volit. Nejprve osloví politické strany se svými požadavky, podle odpovědí pak doporučení zformulují. „Materiál obsahuje velmi vážná témata: jak chtějí řešit nezaměstnanost, jak chtějí podporovat sociální dialog, jak chtějí podporovat ekonomiku či řešit negativní jevy typu krácení daní,“ popsal Středula. Zároveň vyloučil, že by se kladné doporučení mohlo vztahovat na TOP 09, která podle něj způsobila prostřednictvím svého místopředsedy Miroslava Kalouska na ministerstvu financí české ekonomice obrovské škody.

Předčasné volby se pravděpodobně uskuteční 25. a 26. října.