Zeman: Volby budou v říjnu. Koalice ČSSD a TOP 09 by byla zrada voličů

Praha - Prezident Miloš Zeman potvrdil říjnové datum konání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Voliči tak definitivně zamíří k urnám v pátek 25. a v sobotu 26. října. Na datu konání voleb se dohodl s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem, který toto datum stvrdil svým podpisem včera. Povolební koalice ČSSD a TOP 09 by podle Zemana byla „zradou na voličích“. V takovém případě by prý nejmenoval do funkce premiéra ani jednoho z představitelů těchto stran.

Zeman se rozhodl rozpustit stávající dolní komoru příští týden ve středu 28. srpna. Říjnovým datem voleb tak plně využívá celou 60denní lhůtu pro předvolební kampaně politických stran. Úspěšná volební kampaň má podle něj „své jádro“ zejména v tzv. „kontaktní kampani“, tedy v osobním setkávání s voliči. „Zkracovat tuto dobu rozhodně nemíním,“ dodal.

Prezident znovu potvrdil, že předsedou vlády jmenuje nominanta vítězné strany, bez ohledu na to, kdo jím bude. Pokud by se ale sociální demokraté domluvili na vládní koalici s bývalou vládní stranou TOP 09, Zeman by prý nejmenoval ani jednoho z představitelů těchto stran. Podle něj by to byla „zrada na voličích obou těchto stran“.

„Budu zcela respektovat výsledky voleb. Takže jestliže například vítěznou stranou bude TOP 09 a TOP 09 doporučí za premiéra pana Miroslava Kalouska, jmenuji pana Miroslava Kalouska předsedou vlády České republiky. Pokud by byla uzavřena koalice mezi ČSSD a TOP 09, nejmenuji předsedou vlády ani Miroslava Kalouska, ani Bohuslava Sobotku, protože bych takovou koalici považoval za zradu na voličích obou těchto stran.“

„Do zasedání sněmovny se nebudu vměšovat“

První schůze nové sněmovny se uskuteční 26. listopadu, tedy ihned po skončení 30denní lhůty na podání a vyřízení stížností na průběh voleb. Následovat by měla volba vedení sněmovny a teprve až poté dojde na jednání o nové vládě. Zeman se jakožto prezident odmítá do zasedání sněmovny vměšovat. Věří však, že jednání o nové vládě bude trvat pouze několik málo týdnů.

Prezident na tiskové konferenci po jednání s pěti představiteli parlamentních stran také uvedl, že jeho volební hlas patří straně SPOZ. „Velice děkuji této straně za pomoc, kterou mi prokázala při organizaci prezidentské kampaně, a splácím jí tento dluh mimo jiné právě tím, že ji budu volit, protože její program je mi nejbližší,“ uvedl Zeman.