Neničte záznamy, vyzval ÚOOZ sněmovnu. Hrozí i pokutou

Praha – Až padesátitisícovou pokutou hrozí policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) tomu, kdo by zničil údaje o chodu končící Poslanecké sněmovny. Podle Mladé fronty DNES vedoucí policejního útvaru Robert Šlachta poslal do sněmovny dopis, ve kterém před skartacemi varoval poslance i sněmovní úředníky. Policisté se pravděpodobně o záznamy zajímají kvůli kauze údajné korupce tří bývalých poslanců ODS.

Policisté se zajímají především o údaje z loňského září a listopadu, chtějí například harmonogram jednání sněmovny v loňském druhém pololetí i o jednání všech poslaneckých klubů. Především je však zajímají záznamy z vnitřních i vnějších kamer ve sněmovně a informace o pohybu všech osob, které měly ve sněmovně poslanecké přístupové karty i čipové karty. „Skartace, případně jiné znehodnocení materiálů, které požadujeme v souladu se zákonem, by mohlo být chápáno jako maření vyšetřování,“ varoval úředníky a poslance vedoucí ÚOOZ Robert Šlachta.

Proti žádosti o detailní průzkum chodu sněmovny již dříve ostře vystoupila její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS). Policii viní z nekompetence, jakékoli údaje jí odmítá předat, pokud neřekne, k čemu jsou potřeba. Proti Šlachtově výzvě se potom ohradil předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, podle kterého tak policie nepřípustně zasahuje do politiky. „Je to další pokus kriminalizovat politiku a vpád policie do sféry, do které jí nic není,“ řekl Benda MF Dnes.

V kauze tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy korupce podle policie spočívala v tom, že se poslanci vzdali mandátů výměnou za posty v orgánech státních firem. Jejich stíhání ale zrušil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Pokud bude chtít dozorový státní zástupce Ivo Ištvan v trestním stíhání pokračovat, bude se muset podle Zemanových slov pokusit vymezit skutek tak, aby dovodil, že jeho část se neodehrála na půdě sněmovny.