Klaus pro ČT: Vážně přemýšlím o návratu do politiky

Praha - Bývalý prezident Václav Klaus „vážně přemýšlí“ o návratu na českou politickou scénu. „Situace se mi zdá beznadějná, a pokud by byla nějaká šance do toho promluvit, tak by to možná stálo za to,“ řekl Klaus České televizi na Václavském náměstí v Praze, kam se přišel podívat na turnaj Světové tour basketbalu 3x3. „V nejbližších dnech musím dojít k rozhodnutí,“ uvedl exprezident.

„Zaběhlé politické strany budou mít v budoucím klání obrovskou výhodu – ve své členské základně, v organizaci, v penězích. Je to riskantní krok, riskantní akce, nicméně uvažuji o ní vážně,“ prohlásil exprezident. Pro případnou politickou spolupráci s okruhem svých příznivců by ovšem prý muselo být daleko více lidí než jen Jana Bobošíková a Boris Šťastný. „Musel by to být proud či řeka, do které budou přitékat z nejrůznějších stran různé potůčky. Podmínka by byla, aby žádný nebyl nějak beznadějně chemicky zamořený,“ upřesnil Klaus.

Právě s bývalým občanským demokratem Borisem Šťastným, který v pátek ze strany vystoupil a vyzval Václava Klause k návratu do politiky, se Klaus na Václavském náměstí potkal. Jeho krok opustit ODS ale považuje Klaus za odvážný a také správný.

Václav Klaus o vystoupení Borise Šťastného z ODS:

"Myslím, že udělal velmi zásadní, rezolutní a odvážný krok, protože spousta lidí jenom mluví a skutek utek. To, že se rozhoupal říci ODS 'ne', je správný krok, protože jsem smutný z toho, jak se ODS vyvíjí."

Boris Šťastný se chce zasadit o vytvoření politického subjektu pod Klausovým vedením, nevyloučil ani fúzi se Suverenitou Jany Bobošíkové, která by Klause ve svých řadách rovněž ráda uvítala. Bobošíková je podle Šťastného jedním z lidí, se kterými je „potřeba hovořit o integraci české pravice“, a již dnes spolu jednali o možné spolupráci.

„Jednoznačně jsme se s panem poslancem Šťastným shodli, že uděláme všechno pro to, aby se Václav Klaus vrátil do aktivní politiky,“ prohlásila Bobošíková. Předsedkyně Suverenity taky řekla, že nová strana by mohla v názvu „SUPR Klausovci“ spojovat slova Suverenita a Prosperita.

Klaus: Zeman není mým konkurentem

Klaus odmítl, že by při jeho případném politickém angažmá soupeřil s prezidentem Milošem Zemanem. „Já teď s Milošem Zemanem nebojuju, protože on je prezident a v nejbližší době žádné prezidentské volby nebudou. Zeman není mým konkurentem. Myslím, že některé politické strany, počínaje ODS, se hloupě stylizují, že ony dnes bojují se Zemanem. To je hloupost. Měly bojovat před rokem, dneska ne,“ uvedl exprezident.

Klausův dlouholetý spolupracovník Ladislav Jakl před týdnem prohlásil, že exprezident návrat do politiky nechystá, mohl by ale podpořit nějakou „nadějnou sílu“, která by odpovídala jeho idejím. Sám Klaus počátkem srpna uvedl, že další angažmá v ODS nebo jakékoliv působení u této strany nepřichází v dnešní době v úvahu. Podle něj je strana v krizi a bez změny lidí a jejich chování se s tím nedá nic dělat.

ODS mrzí, že k nim Klaus nechce

Úřadující předseda ODS Martin Kuba by Klausův návrat do politiky uvítal pouze ve spolupráci s občanskými demokraty. ODS podle něj potřebuje integrovat všechny silné osobnosti na pravici. „Pokud by Václav Klaus stál v nějakém jiném politickém uskupení bez spolupráce s ODS, považoval bych to za velmi špatné drolení sil na pravici,“ řekl Kuba.

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil je přesvědčen, že případný Klausův návrat do politiky ODS nepoškodí, jelikož strana bez něj funguje už deset let. „Nebudu zapírat, že bych byl velmi rád, kdyby ODS měla s Václavem Klausem dobré vztahy z toho důvodu, že je jejím zakladatelem a prvním předsedou,“ dodal Pospíšil.

Klausovce naopak podpořil také místopředseda ODS v hradeckém kraji Petr Štěpánek, který oznámil odchod z této strany a snahu podílet se na renesanci pravicové politiky. „Vítám participaci dalších “klausovských„ sil, ochotných přiložit ruku k dílu,“ uvedl v tiskovém prohlášení.