Nový občanský zákoník dává zelenou nahrávání zastupitelstev

Praha - Nový občanský zákoník slibuje konec sporů ohledně zveřejňování kamerových a zvukových záznamů z jednání zastupitelstev. Nahrávky pořízené veřejně a ve veřejném zájmu totiž výslovně vyjímá z ochrany soukromí. Obcím by tak už neměly hrozit žádné sankce od Úřadu na ochranu osobních údajů. Nově bude možné nahrát a použít i záznam pořízený bez souhlasu, pokud ho člověk využije k ochraně svých nebo dalších práv. Dnes totiž takové záznamy nesmějí soudy brát jako důkaz.

Řada obcí napříč Českem pořizuje kamerové či zvukové záznamy z jednání zastupitelstev, které následně zpřístupňuje na svých stránkách. Takový postup ale vytrvale zpochybňuje Úřad pro ochranu osobních údajů. A nezřídka rozdává pokuty. „Bavíme se o zveřejňování na internetu, což je nejbrutálnější zveřejnění vzhledem k ochraně soukromí,“ tvrdí předseda úřadu Igor Němec.

Některé obce, aby vyhověly jak svým občanům, tak i Úřadu pro ochranu osobních údajů proto v záznamech například rozmazávají obličeje, jiné už pořizování nahrávek dávno vzdaly. Nový občanský zákoník však přidává další zákonnou výjimku pro nahrávání bez souhlasu – právě pro situace, kdy někdo vystupuje veřejně ve veřejném zájmu.

Starostové tak mohou mít od prvního ledna jistotu, že záznamy z jednání zastupitelstev mohou zveřejnit na svých webových stránkách. S novým rokem by se navíc záznamy z radničních kamer a mikrofonů mohly rozšířit i tam, kde zatím kvůli obavám z postihů chyběly.

Takzvané licence pro použití obrazového nebo zvukového záznamu i bez souhlasu nahraného člověka existují už dnes. Takové záznamy se můžou pořídit a použít třeba pro potřebu úřadů, vědy nebo umění. A taky pro účely zpravodajství.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)