Bobošíková: Klaus bude kandidátem pravice na příštího premiéra

Praha – Exprezident Václav Klaus bude kandidátem sjednocené pravice na příštího premiéra. Pro Českou televizi to uvedla předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková, jejíž strana v těchto dnech s exprezidentem jedná o jeho možném návratu na politickou scénu. Klausovi navíc roste podpora i v řadách občanských demokratů, dnes kvůli němu z ODS (jako několikátý v pořadí) vystoupil dlouholetý člen Jiří Janeček.

Možný návrat do vrcholné politiky Václav Klaus poprvé veřejně připustil o víkendu s tím, že nová pravicová formace „musí být proud, nějaká řeka, do které budou přitékat z nejrůznějších stran různé potůčky“. Již v sobotu se tak sešel bývalý poslanec za ODS Boris Šťastný s předsedkyní strany Suverenita Janou Bobošíkovou – oba jsou Klausovi stoupenci a oba usilují o exprezidentův comeback.

„Suverenita je také připravena na to, být jedním z těchto pramenů,“ oznámila dnes Bobošíková s odkazem na Klausův sobotní výrok a zároveň naznačila, že Klaus by skutečně mohl vstoupit už do říjnového politického klání: „Václav Klaus bude sjednotitelem pravice a jsem také přesvědčená, že bude kandidátem pravice na příštího premiéra.“ Sám exprezident se ke svým politickým plánům vyjádří zřejmě již tento týden.

Možnosti spolupráce s „otcem zakladatelem“ se ovšem nechce vzdát ani občanská demokracie. „Zda pan exprezident Klaus bude, či nebude spolupracovat s ODS, v tuto chvíli ještě není jasné,“ prohlásil v Událostech ČT stranický místopředseda Jiří Pospíšil. „Já sám bych byl rád, kdyby pan Václav Klaus měl jako zakladatel s ODS dobré vztahy, a doufám, že pan prezident cítí, že kandidatura za jiný politický subjekt, který nemá šanci být v parlamentu, může pravici oslabit,“ dodal s tím, že věří, že Klaus bude s ODS ještě jednat.

„ODS vede politicky bezradná skupina,“ říká Janeček. Jde za Klausem

Spekulace o Klausově politickém návratu přitom momentálně občanskou demokracii spíše oslabují. Po poslanci Borisovi Šťastném, místopředsedovi královéhradecké ODS Petru Štěpánkovi a spoluzakladateli ODS Zdeňku Proskovi totiž dnes odchod ze strany oznámil i její dlouholetý člen Jiří Janeček.

Občanská demokracie podle něj nyní představuje „ideově prázdnou a nezreformovatelnou stranu, která je v rukou úzké skupiny lidí“. Janeček to uvedl ve svém prohlášení na Facebooku. Zároveň předpokládá, že by jej mohlo následovat několik set příznivců Pravé frakce, kterou v rámci ODS založil. „Po zralé svobodné úvaze jsem se rozhodl odejít po deseti letech z ODS a přidat se k Václavovi Klausovi. Pokud to neumí udělat současné vedení ODS, musím to udělat sám,“ konstatoval Janeček s tím, že při současném vedení podle něj nejsou změny ve straně možné.

  • Janeček v minulosti působil jako místopředseda pražské ODS. V roce 2008 nahradil ve funkci poslance Tomáše Kladívka, který se stal senátorem. Byl také radním a zastupitelem hlavního města, stejně jako v Praze 11.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová je ale jiného názoru. „Mojí starostí je, aby ODS uspěla ve volbách. ODS stojí na pevné základně lidí, kteří ji tvoří dvacet let. Uznávám, že to byl Václav Klaus, který ji založil, musíme ale připomenout také to, že to byl on, kdo se čestného předsednictví vzdal. ODS má sílu v tom, aby fungovala nadále,“ prohlásila Němcová v Otázkách Václava Moravce. Na Janečkův odchod dnes potom kriticky reagoval i šéf ODS Martin Kuba: „Pokud někdo v této chvíli necítí potřebu hájit tuto značku a obhájit pozici ODS v českém parlamentním systému, je to jeho volba.“

Janeček je přesvědčen, že si Česká republika zaslouží zodpovědnou pravicovou vládu. Pravá frakce by podle něj mohla být v takovém případě nápomocna. „Pokud se Václav Klaus postaví do čela takového proudu a bude-li mít o moje služby zájem, jsem mu k dispozici,“ řekl. Jeho iniciativa má na Facebooku přes 1 600 podporovatelů.

Jiří Janeček
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Prohlášení Jiřího Janečka na facebookové stránce Pravé frakce

„Vážení kolegové, po zralé svobodné úvaze jsem se rozhodl odejít po deseti letech z ODS a přidat se k Václavovi Klausovi. Pokud to neumí udělat současné vedení ODS, musím to udělat sám. Všichni víte, že jsem v únoru 2013 založil uvnitř strany Pravou frakci, platformu, která vychází z Poděbradských artikulů. Cílem bylo, tak jak je to běžné ve všech západních demokraciích, vytvořit uvnitř strany prostor a komunikační nástroj pro členy, které definují jejich pravicové názory. Bohužel současná ODS je v takovém stavu, že už nerozhoduje členská základna, ale úzká skupina lidí, která se bojí svolat i kongres. ODS reprezentovaná dnešním vedením je prostě nereformovatelná. Když někde převáží jiný názor, než má tato ideově prázdná a politicky bezradná skupina, tak se zruší rovnou celá oblast, vyhrožuje se, vylučuje se. Takhle to dál není možné. Snažili jsme se, aby se ODS opět stala nositelkou programu, který osloví pravicového voliče. Levný a efektivní stát, boj o zdecimované občanské svobody, tedy zrušení tisíců nesmyslných nařízení, včetně těch, která snižují konkurenceschopnost našich firem, významně zpřísnit podmínky pro nezaměstnané, kteří neusilují o to sehnat práci, a tak dále a tak dále. Věřil jsem této myšlence natolik, že jsem 18. února 2013 dal k dispozici funkci předsedy ODS v Praze 11. Tu jsem zastával skoro 9 let a jen podotýkám, že jsme vyhráli všechny volby! Jsem přesvědčen, že Česká republika si zaslouží zodpovědnou pravicovou vládu a s tím chce Pravá frakce pomoci. Pokud se Václav Klaus postaví do čela takového proudu a bude-li mít o moje služby zájem, jsem mu k dispozici.“

Události o Václavu Klausovi (zdroj: ČT24)