Evropská cena s Havlovým jménem ocení jednoho z bojovníků za lidská práva

Praha – V nejužším výběru adeptů na Cenu Václava Havla za lidská práva, kterou uděluje Parlamentní shromáždění Rady Evropy, zůstali běloruský aktivista Ales Bjaljacki, Asociace mladých gruzínských právníků a čínská Síť na obranu práv. Mezinárodní komise se na nich shodla z 27 podaných kandidatur, ke komu z nominovaných poputuje vůbec poprvé udílená cena, bude jasné 30. září.

Cena Václava Havla za lidská práva nahrazuje cenu lidských práv Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Ve výběrové komisi zasedl předseda Jean-Claude Mignon, zástupci Knihovny Václava Havla a Nadace Charty 77. „Finalisty jsme vybrali takřka jednomyslně,“ podotkl Mignon. Ve výběru zůstali podle jeho slov představitelé zemí, v nichž je dodržování lidských práv problematické.

Mignon vyslovil radost z toho, že cena nese jméno zesnulého prezidenta. „Byl to člověk mimořádných kvalit, odvážný, charismatický a současně prostý,“ uvedl s odkazem na Havlovy aktivity před pádem komunismu i po převzetí prezidentského úřadu. Připomněl, že cena vznikla v roce 2007 a ocenění putovalo k jejímu vítězi každé dva roky. Přiřazením jména Václava Havla ale podle Mignona dostala cena zcela nový rozměr.

Ales Bjaljacki šéfuje největší běloruské organizaci na ochranu lidských práv Vjasna. V minulosti se dostal i do nominace na Nobelovu cenu za mír. Byl vězněn kvůli údajným daňovým podvodům. Známý disident byl zatčen na základě údajů, které Bělorusku poskytla polská generální prokuratura, což vyvolalo skandál. Šlo o bankovní údaje o účtech 17 běloruských občanů včetně Bjaljackého.

Nominovaní právníci z Gruzie se starají o lidi, kteří se ve své zemi cítí být znevýhodňováni. Také třetí nominovaná čínská síť představuje podle poroty významnou organizaci na poli lidských práv.

Zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch, který také usedl v komisi: „Měli jsme s Havlem velkou zkušenost se zakládáním cen. Cítil jsem povinnost po jeho smrti založit cenu s jeho jménem.“

  • Cena má ambici v evropském měřítku být srovnatelná s nynější Sacharovovou cenou, kterou uděluje Evropský parlament již přes 20 let. Budoucí laureáti Havlovy ceny dostanou s diplomem a trofejí i odměnu ve výši 60 tisíc eur (asi 1,5 milionu korun). Z toho polovinu dá český stát a po 15 tisících Parlamentní shromáždění RE a Knihovna Václava Havla s Nadací Charty 77.