Amnestie zvedla klesající kriminalitu. Ve věznicích se ale lépe dýchá

Praha - Navzdory poklesu v posledních letech kriminalita v Česku za šest měsíců roku 2013 opět vzrostla. Přibylo kapesních krádeží, vloupání do bytů nebo loupeží v obchodech. Policie vidí hlavní příčinu v lednové amnestii tehdy končícího prezidenta Václava Klause. Na amnestii propuštěným přičítají statistiky přes 2,5 tisíce trestných činů.

„Pražská policie zaznamenala čtrnáctiprocentní nárůst kriminality, což oproti minulým letům je zcela nezvyklé. Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o nárůst majetkové činnosti, kterou páchají zejména recidivisté propuštění z výkonu trestu,“ konstatovala třeba mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Nárůst ale řeší i ostatní regiony. Z amnestovaných se znovu za mříže vrátilo 10 procent. Někteří z propuštěných se snaží najít práci, problémy se sháněním místa přitom mohou stát za jejich opětovným překročením zákonných mezí.

V šesti měsících po lednové amnestii objasnili policisté bezmála 2 700 trestných činů, které mají na svědomí amnestovaní. Přes 500 jich spáchali v hlavním městě, přibližně o stovku méně pak na severu Moravy. Mezi objasněnými prohřešky proti zákonu dominovaly krádeže, kterých policisté počítají na 1 600. Ve 120 případech šlo třeba o zanedbání povinné výživy, k neradostným statistikám patří i dvě vraždy a dvě znásilnění.

  • Amnestie Václava Klause vyhlášená v lednu 2013 propustila z vězení 6 443 lidí. Do současnosti jich putovalo zpátky za mříže 699.

Věznicím amnestie ulevila, do roku 2017 se ale mohou znovu naplnit

Ani po návratech některých trestanců ale věznice zdaleka nedosahují obsazenosti jako před lednovou amnestií. K poslednímu dni loňského roku se pohybovala okolo 106 procent. Dnes dosahuje podle mluvčí Vězeňské služby Gabriely Pohlové průměrná naplněnost 77 procent. „Pokud bude současný trend pokračovat, můžeme očekávat naplnění věznic zhruba do čtyř let,“ odhadl v rozhovoru pro ČT24 náměstek ministryně spravedlnosti Daniel Volák. Tato doba ale podle něj nabízí dostatečný časový prostor pro rozšíření stávajících kapacit.

Nárůst kriminality tématem Událostí ČT24 (zdroj: ČT24)