Kajnar ke kandidátce ČSSD: Nejde o křeslo, ale o demokratičnost

Ostrava – Ostravský primátor Petr Kajnar odmítl, že by za jeho soudním napadením kandidátní listiny ČSSD stála zhrzenost nad tím, že ho strana do předčasných voleb nevyslala. Svůj krok vysvětluje tím, že kandidátka ČSSD pro Moravskoslezský kraj nebyla sestavena demokratickým způsobem. Pokud by soud jeho žádosti o předběžné opatření vyhověl, registrace kandidátky pro severní Moravu by se zablokovala.

Kajnar, který vedle Ostravy řídí i sociální demokracii v celém kraji, kandidátní listinu pro předčasné volby napadl spolu se svým náměstkem pro dopravu Tomášem Suchardou a starostkou městské části Radvanice a Bartovice Šárkou Tekielovou. Nikdo z nich ovšem v předčasných volbách do sněmovny kandidovat nechce.

„Ani já, ani mí kolegové nyní už neusilujeme o kandidaturu do Poslanecké sněmovny za Českou stranu sociálně demokratickou ani za žádný jiný politický subjekt,“ uvedl Kajnar ve veřejném prohlášení, které rozeslal českým médiím. „Jsou podány z toho důvodu, že žalobci se nebyli schopni domoci svých práv, deklarovaných Ústavou České republiky, prostřednictvím vnitřních kontrolních mechanismů ČSSD.“

Podle Kajnara je český politický systém založen na demokratické soutěži politických stran. „Pokud ovšem samotné dění v politických stranách není založeno na demokratických principech, pak do politické soutěže vstupují subjekty, které předkládají voličům kandidátky voluntaristicky (svévolně, bez diskuse) sestavené,“ sdělil primátor, který nyní s novináři nekomunikuje a zatím nechce k žalobě sdělovat žádné další podrobnosti.

Kajnar ve své žalobě vychází z rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2011 o dodržování stanov politických stran. Tehdy se na nejvyšší instanci obrátili dva občanští demokraté z Prahy 5 Jiří Vitha a Petr Stejskal, kteří zpochybňovali výsledky oblastního sněmu a bleskovou proměnu obsazení oblastní rady. Z následného nálezu ÚS vyplynulo, že soudy musejí mít ve sporných případech pravomoc kontrolovat, zda si orgány politických stran počínaly demokraticky, předvídatelně a v souladu se stanovami.

Statutární místopředseda strany Michal Hašek je ale přesvědčený, že primárky proběhly podle stanov a že soud registraci nezablokuje. „Žaloby, podané několika neúspěšnými členy ČSSD, považuji za mimořádně nešťastný krok z jejich strany, který má přenést sestavování kandidátních listin z jejich mateřské strany na soudní síně,“ uvedl Hašek.

Stojí za Kajnarem ostravské zakázky?

Při sestavování kandidátek Kajnar neuspěl ve stranických primárkách v Ostravě a neprosadil se ani na krajské úrovni. Na to upozorňuje i předseda ostravské ČSSD Adam Rykala s tím, že Kajnar nedostal požadovaný počet hlasů pro zařazení na kandidátku pro předčasné sněmovní volby. „Možnost obrátit se na soud je legitimní a má ji každý občan, i když v tomto případě to považuji za velice nešťastné. Neznám však přesný obsah žaloby, a tak se k ní nemohu blíže vyjádřit,“ uvedl Rykala, který na Ostravsku kandiduje do sněmovny z třetího místa.

Podle deníku Insider spolustraníci argumentovali také tím, že se o dění na radnici, kterou vede, zajímá policie; v lednu totiž vyšlo najevo, že protikorupční policie zaostřila na devět stavebních zakázek ostravského magistrátu, které byly spolufianncovány z evropských fondů.

„Krok primátora Kajnara je nepochopitelný a vypadá jako pokus o sabotáž,“ uvedl k případu komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo. „Na druhou stranu, Kajnar je primátor třetího největšího města v zemi, navíc ve volebním obvodu, který je pro sociální demokraty úplně nejdůležitější – jako Praha pro pravici. Pro vedení sociální demokracie není dobrá situace, pokud nemáte úspěšného primátora na kandidátce na severní Moravě.“

Kandidátku sociální demokracie v Moravskoslezském kraji vede stranický místopředseda a stínový ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Na rozdíl od Kajnara na osmém (z šestatřiceti míst) figuruje primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk.