Okamurův Úsvit se do volebního boje spojil s Moravany

Kojetín - Hnutí Úsvit přímé demokracie vedené senátorem Tomiem Okamurou bude mít v předčasných parlamentních volbách kandidátní listiny společné se stranou Moravané. O volební koalici dnes rozhodli Moravané na mimořádném zasedání zemského sněmu v Kojetíně na Přerovsku. Strana, která je nástupcem promoravských stran z 90. let, kandidovala vždy samostatně.

Spojení s jiným subjektem vysvětlují Moravané „šibeničním termínem“ říjnových voleb. „Rozhodli jsme se využít nabídky hnutí Úsvit, naši členové budou kandidovat na kandidátkách tohoto hnutí. Náš bývalý předseda Pavel Dohnal se stane lídrem v Kraji Vysočina,“ uvedl místopředseda strany Ondřej Hýsek. Členové strany podle něj budou kandidovat vedle všech moravských krajů také v kraji Pardubickém a Jihočeském. „Také leží na historickém území Moravy,“ vysvětlil pedagog a historik.

Členové strany se podle jejího vedení budou snažit prosazovat i ve spojení s Okamurovým hnutím Úsvit své programové body. Hlavním cílem Moravanů je nadále obnova samosprávy Moravy, kterou zrušili v roce 1948 komunisté, a také řešení jejích ekonomických problémů. Moravané poukazují na to, že osm z deseti nejchudších okresů v Česku je právě na Moravě a ve Slezsku.

Ilustrační foto
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Strana Moravané, která vznikla v prosinci 2005 sloučením Moravské demokratické strany a Hnutí samosprávné Moravy a Slezska, nemá zastoupení v parlamentu ani v krajských samosprávách. Staví především na práci svých starostů, místostarostů a komunálních politiků. „Nedostáváme žádnou podporu na rozdíl od velkých politických stran. Připravovat se budeme na příští rok, na evropské a komunální volby,“ prohlásil Hýsek.

Hnutí Úsvit přímé demokracie oznámilo svou kandidaturu v letošních sněmovních volbách tento týden. Jeho zakladatelem je podnikatel a senátor Tomio Okamura. Hnutí chce v ČR prosadit prezidentský systém, odvolatelnost politiků, trestní a hmotnou odpovědnost soudců a státních zástupců nebo sociální podporu jen pro ty, kdo „vedou řádný život a řádně vychovávají svoje děti“. Okamura bude jedním z volebních lídrů.