Konec léta za volantem byl překvapivě klidný

Praha - Poslední den prázdnin policie na silnicích posílila své hlídky. Zaměřila se především na hlavní dopravní tahy, třeba dálnici D1. Na té se, i kvůli modernizaci, čekaly komplikace. Ty ale nakonec nepřišly. Provoz byl nad očekávání plynulý. Konec léta je přitom každoročně spojen s hustším provozem a také vyšším počtem dopravních nehod. Těch tragických bylo za letošní prázdniny dokonce nejméně za posledních 23 let.

Náročná situace se očekávala na dálnici D1, která prochází modernizací. Opravuje se totiž dvacetikilometrový úsek mezi Loktem a Humpolcem, kde platí 80kilometrová rychlost. V obou směrech se jezdilo jen ve dvou pruzích, i přesto byl ale provoz plynulý. Řidičům odlehčil i fakt, že se na cestě nepotkali s kamiony. V neděli odpoledne mají totiž na silnice vjezd zakázán.

I data ze statistiky tragických nehod jsou příznivější. Za období letních prázdnin totiž na českých silnicích zahynulo 135 lidí, což je o sedm méně než loni a podle dostupných údajů zároveň nejnižší číslo od roku 1990. Nejhorší bilanci smrtelných nehod o letošních prázdninách policie zaznamenala v pátek 19. července, kdy při nehodách zemřelo sedm lidí.