Srpen 1968 v barvě. I po letech se najdou unikátní snímky

Praha - I po 45 letech se stále objevují nová svědectví z posledních srpnových dnů roku 1968. Unikátní soubor barevných fotografií přinesl do České televize jeden z diváků. Stovky, možná i tisíce záběrů ale zůstaly zřejmě neobjevené. Skrývají se v západních archivech, kam je fotografové během sovětské okupace i po ní potají posílali.

Unikátní barevné fotografie v okupované Praze pořídil americký baptistický misionář Bill Bathman. „Nemyslím, že jsem byl odvážný, jen jsem se nebál. Kolegové stáli kolem mě v kruhu, a když se nikdo nedíval, zvedl jsem foťák, zmáčkl spoušť a rychle ho schoval,“ vzpomíná z Arizony autor fotografií, který tehdy do Československa pašoval bible.

Fotit barevně byla v roce 1968 prakticky nevídaná věc. Chyběly přístroje i materiál. A tak je většina snímků, které zachycují sovětskou okupaci Československa, černobílá. Udělat dobré snímky tehdy pro fotografy znamenalo překonat strach a riskovat, zároveň ale přežít.

„Zásadní nepřítel byl strach, docela obyčejnej lidskej strach. Když si představíte, nikdy jste neslyšel dunění tanku po dlažbě a najednou se to k vám blíží,“ vysvětluje Oldřich Škácha, Byl jedním z profesionálních fotografů, kteří pořídili první okupační záběry. Byly bez barvy, přesto s barvitými vzpomínkami.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)