Obec legionářská si připomněla oběti „nevyhlášené války“

Nové Zámky (Slovensko) - Československá obec legionářská si třicetikilometrovým pochodem připomněla oběti konfliktu s komunistickou Maďarskou republikou rad. Budapešť si v roce 1919 nárokovala území Slovenska, které jí za doby Rakouska-Uherska patřilo. Nově vzniklé Československo ale dokázalo své území v nikdy nevyhlášené válce uhájit. Na místě největšího střetu u Nových zámků došlo nedávno k renovaci památníků obětí, české ministerstvo obrany s aktuální podobou ale nesouhlasí.

Válku mezi demokratickým Československem a komunistickým Maďarskem sice oficiálně nikdo nevyhlásil, pro mladou první Československou republiku ale představoval tento konflikt boj o přežití. Na území Slovenska tehdy zůstaly maďarské jednotky, které se odmítaly smířit se ztrátou dřívějších Horních Uher.

Československé vojsko složené z dobrovolníků a legionářů vracejících se z bojišť 1. světové války však Maďary během několika měsíců krvavých bojů vytlačilo za hranice. Nejtěžší boje probíhaly v roce 1919 na polích u Nových Zámků. V nevyhlášené válce padlo celkem na 2 500 Čechoslováků.

Obec legionářská chce tuto důležitou etapu československých dějin opět lidem připomenout. Na Slovensku už o ní totiž neví téměř nikdo. „Československá republika bojovala za svoji svobodu, samostatnost a byla rozhodnutá ubránit jakýkoli vpád nebo napadení,“ dokládá člen zahraničního výboru Československé obce legionářské Radim Chrást.

České ministerstvo žádá nápravu

Oběti připomíná u Nových Zámků 17 pomníků, z nichž většina je ve velmi špatném stavu. Zničený památník padlých z první světové války, kde jsou v jednom ze čtyř hrobů pochováni i Češi a Slováci padlí v bojích s Maďarskem, letos nechala zrenovovat tamní radnice. A sklidila za to tvrdou kritiku.

Původní pomník při rekonstrukci zmizel a na jeho místě jsou nyní desky se jmény pohřbených, z nichž mnohá jsou špatně napsaná. České ministerstvo obrany se s novou podobou památníku nesmířilo a žádá po Slovensku obnovení podle originálu z roku 1936.

Události: Vzpomínka na legionáře (zdroj: ČT24)