VV nepůjdou do voleb samostatně, část podpoří Okamuru

Praha - Bývalá vládní strana Věci veřejné (VV) nepůjde do sněmovních voleb samostatně. Někteří členové podpoří Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury a mohli by usilovat o zvolení na jeho kandidátce. Prosadil to šéf strany Vít Bárta. Informaci přinesl server iDNES.cz. Okamura ještě nemá spolupráci oficiálně potrzenou. Se jmény kandidátů přichází i další strany: Za blok Hlavu vzhůru se o přízeň voličů uchází bývalý poslanec ODS Michal Doktor či bývalá senátorka Liana Janáčková.

O tom, zda budou VV kandidovat samostatně, se ve straně už delší dobu diskutovalo. „Na včerejším grémiu strany bylo schváleno usnesení vyslat představitele VV na kandidátky Hnutí Úsvit Tomia Okamury, s nímž nás spojuje programová vize knihy Úsvit nezávislého ekonoma Pavla Kohouta,“ sdělil Bárta. Jestli se Bárta objeví na kandidátce Úsvitu, bude zřejmě ještě předmětem dalšího vyjednávání.

S rozhodnutím ale nesouhlasili někteří členové Věcí veřejných. Na funkci místopředsedů strany rezignovali tři z nich: Michal Babák, Jana Drastichová a Zdeněk Renc. „Na grémiu vznikla patová sitauce. Předsednictví jsem se vzdal, aby Věci veřejné přežily, protože šance jít například do voleb zastupitelstva je vysoká,“ řekl ČT24 Babák. Podle něj měly Věci veřejné kandidovat samy. Do voleb nepůjde ani bývalá šéfka poslaneckého klubu strany Kateřina Klasnová. Chce se věnovat právě komunální politice a zvažuje magistrátní volby na podzim příštího roku. Bártu jejich rozhodnutí prý „velmi mrzí“.

Okamura spolupráci už dříve nevyloučil, podle něj mají VV s jeho hnutím shodné některé programové cíle, které se týkají prosazování přímé demokracie. Úsvit chce sestavit kandidátky ve všech krajích a deklaroval, že na listiny přijme i zástupce jiných stran. „Nadále platí, že Úsvit bude mít zcela samostatné kandidátky a nebude vytvářet žádnou předvolební koalici. Rádi však dáme prostor na kandidátkách konkrétním osobnostem, které mohou být přínosem v prosazení přímé demokracie,“ upřesnil Okamura s tím, že má na mysli dlouholeté úspěšné starosty nebo lékaře. 

Politolog Milan Znoj ke spolupráci VV a Úsvitu

„Je to svým způsobem pokračování jejich zvláštní strategie. Zvolili často populistickou notu, hlásili se k přímé demokracii, chtěli, aby o všem rozhodovali občané. Přímá demokracie je i v názvu Okamurova Úsvitu. Ale de facto tu vzniká nový typ strany, který má vpředu mediálně známou osobnost, a za ní je naprosto neuchopitelná houština zájmů a skupin.“

Okamura také uvedl, že zájem o spolupráci s jeho Úsvitem přímé demokracie má strana Moravané, Hnutí za přímou demokracii či NS-LEV 21 vedený expremiérem Jiřím Paroubkem. 

Lídrem Hlavu vzhůru očekávaně Bobošíková

Kandidátky pilují i další strany - bývalý poslanec ODS Michal Doktor povede v jižních Čechách kandidátku bloku Hlavu vzhůru, za kterým stojí Jana Bobošíková; v Moravskoslezském kraji jde do boje bývalá senátorka Liana Janáčková. Celorepublikovým lídrem je podle očekávání Bobošíková. 

Bobošíková dnes představila program i složení nového politického bloku. Podílí se na něm Suverenita, Jihočeši 2012, Volba pro Kladno či akce D.O.S.T. Hlavu vzhůru se chce zasadit o navrácení důvěry občanů ve stát či posílit postavení roviny. Podle Bobošíkové selhala pravice, která se nedokázala vypořádat s vládní odpovědností, ani levice, která jen nabízí zadlužování země. „Nedovolíme ohrožení svobody a demokracie, ani plíživou přeměnu České republiky na policejní stát,“ píše se v progamu bloku.

Předčasné volby proběhnou v pátek 25. a v sobotu 26. října. Termín vyhlásil prezident Miloš Zeman poté, co na konci srpna podepsal rozpuštění Poslanecké sněmovny. 

Brífink volebního bloku Hlavu vzhůru (zdroj: ČT24)