Svobodní lákají voliče na zrušení daně z příjmu

Praha – Strana Svobodných občanů jde do voleb s heslem Štíhlý stát = bohatý občan. Jejich cílem je zrušit některé daně, například daň z příjmu fyzických osob. Ruku v ruce by s tím ale šlo i zrušení dotací. Svobodní také představili svoje lídry; například v Praze se bude do sněmovny snažit dostat předseda strany Petr Mach.

Kromě daně z příjmu plánují Svobodní zrušit i silniční daň nebo daň z převodu nemovitostí, dále chtějí zrušit víc jak dvě desítky různých úřadů, zlegalizovat švarcsystém nebo prosadit referendum o vystoupení Česka z Evropské unie. 

Mach na webu strany také uvedl, že Svobodní neusilují o zvolení do politiky, aby získali moc. Naopak chtějí moc politiků omezit. Zároveň se vymezil vůči Janě Bobošíkové i jejímu bloku Hlavu vzhůru. Někdejší kandidátku na prezidenta obvinil z účelovosti a vyčetl jí, že se zaštiťuje Václavem Klausem. „Slepenců spojených se jménem Bobošíková se Svobodní neúčastnili nikdy a nic se na tom nezmění, ani kdyby se sama Bobošíková na matrice přejmenovala na Václav Klaus,“ napsal Mach s tím, že díky Bobošíkové jsou „klausovci“ vnímání jako „konglomerát odpadlíků z různých stran, které pospojovala, aby se na Klausově jméně svezli do sněmovny“. Samotný Mach v minulosti s Klausem spolupracoval a obhajoval jeho myšlenky. 

Mach se v Praze postaví třeba Miroslavě Němcové (ODS) nebo Karlovi Schwarzenbergovi (TOP 09). „Jsem rád za to společenství protikandidátů, na souboj se těším,“ prohlásil.

Svobodní kandidují v předčasných volbách samostatně a ve všech 14 krajích. Rozhodli se svým programem oslovit přímo voliče - čtyři štáby se za nimi vydají napříč republikou. Zavítají do měst s víc jak patnácti tisíci obyvateli. Strana má nyní kolem šesti set členů a víc jak tisíc zaregistrovaných příznivců. 

Dosud známí lídři v Praze

  • Andrej Babiš (ANO) – čeká se na potvrzení výboru
  • Daniel Herman (KDU-ČSL)
  • Ondřej Liška (SZ)
  • Petr Mach (Svobodní)
  • Miroslava Němcová (ODS)
  • Marta Semelová (KSČM)
  • Karel Schwarzenberg (TOP 09)
  • Jaroslav Zavadil (za ČSSD)

Předčasné volby proběhnou v pátek 25. a v sobotu 26. října. Termín vyhlásil prezident Miloš Zeman poté, co na konci srpna podepsal rozpuštění Poslanecké sněmovny.

Brífink Strany svobodných občanů (zdroj: ČT24)