Škoda vůči EU? O žádné nevím, tvrdí šéf regionální rady

Praha – Ředitel Úřadu Regionální rady ROP Střední Čechy Tomáš Novotný u soudu prohlásil, že neví nic o tom, že by veřejné zakázky ve Středočeském kraji byly šity na míru. Soudce Krajského soudu v Praze zkoumal v rámci kauzy bývalého hejtmana Davida Ratha především údajně zmanipulované zakázky z evropských dotací. Jednání dnes skončilo, přerušené líčení bude pokračovat 17. září.

„Ani u jednoho ze tří projektů, o nichž je vedeno trestní řízení, nezaznamenal úřad regionální rady žádný rozpor se zákonem nebo pochybení, které odpovídalo něčemu nestandardnímu,“ řekl České televizi Novotný.

Posudky podle něj zpracovávali odborníci. Právě tendrů se týká obžaloba, podle níž skupina 11 lidí zakázky upravovala a obvinění dávali, nebo přijímali úplatky. Novotný byl dalším z úředníků, které soud pozval v kauze jako svědka. Soudu se dnes účastnil i bývalý poslanec Jiří Paroubek s manželkou Petrou. Soud se podle nich chová „inkvizičně“, avizovali, že se obrátí na britskou Amnesty International, protože ta pražská je spjata s „příliš českými strukturami“.

Jiří Paroubek o soudu s Davidem Rathem: „Je tam řada divných momentů a bílých, nebo spíše černých míst, která svědčí o tom, že žaloba není zrovna silná v kramflecích, protože kauza buštěhradského zámku je podle mého názoru vyfabulovaná…“

Podle Novotného by úřad musel zamítnout žádost o dotace ve chvíli, kdy by věděl, že projektová dokumentace k veřejné zakázce pasuje na konkrétní firmu. „V tu chvíli se nesmí absolutně nic dalšího proplácet,“ řekl soudu. Neví prý o jakékoli škodě vůči Evropské unii, od které putovaly na projekty dotace.

Podle něj se zavedl v roce 2009 ve spolupráci s Rathem systém hodnocení hospodárnosti postavený na speciálním softwaru. „Troufnu si říci, že v tom jsme nejdál v České republice,“ dodal. Co se týče zjišťování obvyklé ceny u zakázek, Novotný řekl, že si jeho úřad na posuzování najímal experta, který vytvořil posudek. Novotného výpověď odpovídala promluvám svědků z předešlých dní, kterými byli lidé ze Středočeského krajského úřadu. Tvrdili, že zakázky nebylo možné ovlivnit, protože byl nastavený vícestupňový systém kontroly a schvalování.

Svědci v kauze Rath: O ovlivňování nic nevíme (zdroj: ČT24)