Ulice měst už po jedenácté prozáří světlušky

Praha - Známé osobnosti v kostýmech s tykadly opět zaplní ulice. V centrech měst budou v rámci 11. ročníku projektu „V září světlušky září“ prodávat charitativní předměty na pomoc dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením. Lidé budou moci přispět koupí tykadel, náramků či placek. V ulicích se objeví patronka projektu Aneta Langerová nebo třeba herečka Dana Batulková. Akce, kterou pořádá Nadační fond Českého rozhlasu, potrvá do středy.

Od pondělí do středy bude 6 tisíc dobrovolníků v kostýmu broučka nabízet lidem upomínkové předměty. Světlušky potkáte v ulicích 300 měst, zapojilo se i mnoho institucí jako školy nebo knihovny. Symbolický příspěvek bude sbírán do zapečetěných lucerniček. Na pražském Andělu dnes probíhá i den s osobnostmi, které Světlušku podporují. Je tu například Bára Hrzánová, Ondřej Holub, Jolana Voldánová či Lucie Výborná. 

Světluška pomáhá dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením. Patronkou projektu je zpěvačka Aneta Langerová. „Výtěžek rozdělujeme na přímou pomoc nevidomým, na speciální pomůcky, přispíváme na vodicí a asistenční psy a na pedagogické asistenty,“ uvedla Martina Kaderková, ředitelka Nadačního fondu českého rozhlasu. Za celý loňský rok se vybralo přes 11 milionů, letos to zatím byly 4 miliony korun. 

Dárci ale mohou nevidomé podpořit kdykoli v průběhu roku odesláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA, z 30korunové zprávy obdrží nadace 27 korun. Peníze také mohou dárci posílat na konto Světlušky 99999 99999/0100.

Vyvrcholením snažení bude benefiční koncert 2. 11., který bude přenášet Česká televize i rozhlas.

Rozhovor s Martinou Kaderkovou (zdroj: ČT24)