Volby vyjdou na 461 milionů, rozjel se tisk materiálů

Břeclav – Tiskárna Moraviapress v Břeclavi začala tisknout doprovodné volební materiály, jako jsou pokyny pro volební komisaře nebo voličské průkazy pro voliče, kteří se v době voleb budou nacházet mimo své bydliště. Tiskaři pak budou muset počkat do úterý 17. září, dokdy musí politické strany uzavřít své kandidátní listiny. Kvůli přezkumu ale bude možné začít s defintivním tiskem kandidátek až 2. října. Na distribuci lístků pak bude mít tiskárna zhruba dva týdny.

Na volby do sněmovny padne až 500 tun papíru, pro srovnání - na prezidentské volby stačilo poloviční množství. Vytištění lístků se stranickými kandidátkami přijde na desítky milionů korun. „Celkové náklady, se kterými se v tuto chvíli počítá, a nutno podotknout, že bez příspěvku politickým stranám, který se rozdělí až po volbách, činí 461 milionů korun,“ řekl České televizi mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Ministerstvo už vaří podle volební kuchařky

Ke konci září už musí mít starostové stanoven počet členů okrskové volební komise a najmenovat je včetně předsedů a zapisovatelů. „Někdy kolem 10. října pak mají možnost nominovat do volebních komisí své členy i politické strany a po 10. říjnu už musí být všechno hotovo, aby volby mohly proběhnout podle stanovených regulí,“ upřesnil Řepka.

Ti, kdo budou chtít volit mimo svůj volební okrsek, obdrží volební lístky okrsku, ve kterém nakonec odvolí. Ještě dva dny před otevřením volebních místností mohou lidé osobně vyzvedávat voličský průkaz, o který předtím zažádali.

Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka o přípravě voleb (zdroj: ČT24)