Nad Českem krouží letoun s laserem, vzniká unikátní 3D model

Praha - V tuzemsku vzniká unikátní 3D model České republiky, který má pomoci například před hrozícími povodněmi. Nad celou zemí teď létá speciálně upravený letoun s laserem. Data, která sbírá, vyhodnocuje Český úřad zeměměřičský. Mapa by měla být hotová za dva roky.

Upravený letoun L410 má prosklenou příď i podlahu, aby navigátor vše dobře viděl. Místo sedadel pro cestující je uprostřed trupu umístěný obří laserový skener, který umí kmitnout zhruba 55krát za vteřinu. Na jednom kmitu laser ze vzduchu zaměří až tisíc bodů a rozezná i odhozenou krabičku od cigaret. 

Laseru vadí mraky, sníh i rosa

„Zachytáváme jeho odraz od zemského povrchu a zjišťuje se vzdálenost mezi zemí a letounem. Zároveň se ukládá přesná poloha letounu. Z toho jsme schopni vyčíst reliéf,“ popsal fungování laseru navigátor letounu Tomáš Mezera. Pod letadlem ale nesmí být mraky, laser nefunguje, ani když sněží a vadí mu i ranní rosa.

Složitě získaná data o objemu až desítek terabajtů míří na disku do laboratoře. „Hlavní úkol pracoviště je získat jeden model, který zobrazuje území včetně vegetace a zástavby a dva modely, které zobrazují vyloženě jen rostlý terén,“ uvedl autor projektu a vedoucí zeměměřičského odboru Karel Brázdil.

Model by měl umět odpovědět například na otázky, kde se při povodních vylije řeka, jak vysoké se musí postavit zábrany nebo jaký bude tlak záplavové vlny. Bude ho potřebovat i ministerstvo obrany mimo jiné při modernizaci navigačních systémů. Využít se dá taky k obyčejnému projektování rodinných domů.

Zuzana Smiešková o třírozměrné mapě Česka (zdroj: ČT24)