Odvolaný náměstek Toman tvrdí, že diplom získal řádně

Praha - Odvolaný náměstek ministra financí Lubomír Toman trvá na tom, že vzdělání na Ekonomické univerzitě v Bratislavě získal řádným způsobem. Je připraven předložit originály listin prokazující absolvování vysokoškolského studia ke znaleckému zkoumání jejich pravosti.

Ministr financí Jan Fischer odvolal Tomana, který zatím nedoložil získání vysokoškolského diplomu, ve středu. Podle televize Nova se Toman prokazoval falešným diplomem Ekonomické univerzity v Bratislavě, která prý potvrdila, že diplom nevydala. Ministr ale dal Tomanovi čas na to, aby dokázal, že studium absolvoval.

„Proti veškerým nepravdivým tvrzením, která zaznívají v této souvislosti v médiích, se ohrazuji a jsem přesvědčen, že informace prezentované v reportáži TV Nova jsou zřejmě důsledkem administrativního pochybení. S ohledem na skutečnost, že se jedná o několik let staré a již archivované dokumenty, vyžádá si jejich opatření a ověření čas v řádu několika dní, nikoliv hodin,“ uvedl dnes Toman.

Toman byl odvolán z funkce náměstka, ale zatím zůstává zaměstnancem úřadu. Ministerstvo financí uvedlo, že Toman má do pondělí 16. září věrohodně doložit studium a získání vysokoškolského diplomu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. Spolu s funkcí náměstka ministra financí by měl přijít i o post v dozorčí radě Českého Aeroholdingu. Odvolání ale zatím platí podmínečně.

Třiačtyřicetiletý Lubomír Toman měl jako náměstek na ministerstvu na starosti oblast hospodaření s majetkem státu a informatiky. Do vysoké státní funkce jej v polovině letošního července jmenoval ministr Fischer. Ministerstvo tehdy Tomana označilo za nepolitického odborníka s mnohaletými zkušenostmi, který pracoval na manažerských pozicích ve významných mezinárodních společnostech. Před nástupem na ministerstvo Toman podle svého životopisu na webu úřadu pracoval například jako výkonný manažer IBM Czech Republic.