Šlachta: ÚOOZ je pod tlakem, první výsledky kauzy Nagyová se ale blíží

Praha - „Naše práce je politiky znevěrohodňována,“ postěžoval si v Interview Daniely Drtinové Robert Šlachta, ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, policejního oddělení, které je v hledáčku vrcholných politiků i novinářů od chvíle, kdy zatklo blízkou spolupracovnici bývalého premiéra Janu Nagyovou. Nepřímo tak přispělo k pádu Nečasovy vlády, jakékoli propojení s politikou ale Šlachta odmítá. „Reagujeme na trestnou činnost. Něco jako blamáž bychom si vůbec nemohli dovolit. Není malá a velká trestná činnost. Pokud někdo trestný čin spáchá, je stíhán,“ vysvětlil. „Postupovali jsme podle zákona, za tím si stojím,“ dodal.

Tlak na svůj útvar vnímá Šlachta nejen ze strany médií, ale i od vyšších pater policejního vedení, kontroly, kterými útvar prochází, považuje za až příliš důrazné. „Jsme terčem plánovaných i neplánovaných kontrol. Kontroly jsem vnímal osobně proti sobě i celému útvaru,“ uvedl.

Stejně negativně vnímá i medializaci výsledků těchto kontrol, kdy jsou často detektivové prezentováni jako zloději. „Myslím, že jsme se raději odnaučili dívat se na televizi a číst média,“ řekl Šlachta. „Lidé potřebují na práci klid,“ dodal.

Útvar je přitom podle Šlachty v poslední době zahlcen velkými kauzami. „Jedeme na dřeň,“ uvedl ředitel ÚOOZ. Spíš než o rozšiřování počtu pracovníků útvaru jde ale podle něj o to soustředit se na kvalitu, vybudovat stálý tým kvalitních detektivů a dokázat se o některé případy rozdělit s krajskými útvary.

Kauza Nagyová: První výsledky by mohly přijít koncem října

S prací detektivů na kauze Nagyová je Šlachta spokojen, vyšetřování podle něj postupuje a její první linie týkající se vojenského zpravodajství by mohla být dokončena v průběhu října. „Celé léto jsme strávili pilnou prací a ještě hodně práce nás čeká,“ komentoval Šlachta. Vyšetřování dalších větví případu totiž podle něj má ke konci ještě daleko, a rozšířit se tak mohou i řady obviněných.

A pokračuje podle Šlachty i vyšetřování té části kauzy, která se týká poskytování úplatků bývalým poslancům, přestože oni sami kvůli poslanecké imunitě obviněni být nemohli. Exposlanci Fuksa, Šnajdr a Tluchoř čelili obvinění z korupce a několik týdnů byli ve vazbě. Nejvyšší soud ale v červenci rozhodl, že v jejich případě došlo k nepřijatelnému vměšování výkonné moci do moci zákonodárné. Exposlance proto vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení s tím, že politickou dohodu chrání jejich poslanecká imunita.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)