SPOZ v Praze povede ministr Žák, Paroubek složil zbraně

Praha – Českou republiku dělí od otevření volebních místností šest týdnů a poslední strany finišují své přípravy. Pražskou kandidátku Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) povede ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. Rozhodlo o tom předsednictvo SPOZ, když z prvního místa na kandidátce pro Prahu vyškrtlo lobbistu Miroslava Šloufa. Žák je již pátým členem Rusnokovy vlády, který bude v předčasných volbách hájit barvy Zemanovců. Za stranu ve volbách kandiduje i hradní kancléř Vratislav Mynář a šéf úřadu vlády Radek Augustin. Předseda národních socialistů Jiří Paroubek naopak oznámil, že do voleb nenastoupí.

„Jsem velmi rád, že předsednictvo zodpovědně a v souladu se stanovami rozhodlo o tom, že pražskou kandidátku povede pan ministr Zdeněk Žák,“ uvedl na tiskové konferenci SPOZ lídr strany ve Zlínském kraji a prezidentův kancléř Vratislav Mynář. „Mirek Šlouf je určitě výborný lobbista, ale jeho kandidaturu beru jako legraci ze strany pražské organizace i ze strany pana Šloufa.“

Šlouf: Jsou to šaškové

Miroslava Šloufa, vlivného lobbistu a někdejšího blízkého spolupracovníka Miloše Zemana, navrhla do čela kandidátky sama pražská organizace SPOZ a v tajné volně ho posadila na první místo. Celorepublikové předsednictvo ovšem takové rozhodnutí stornovalo a Šloufa valnou většinou hlasů vyškrtlo. Mezi Zemanovci má Šlouf mnoho odpůrců, kteří tvrdí, že se do čela kandidátky postavil natruc prezidentovi, což ale popřel Šlouf i Zeman. „Ale ne. Jak bych mu mohl dělat něco navzdory, když se mnou od března nemluvil,“ podotkl Šlouf s odkazem na prezidentovo dřívější prohlášení, že se svým blízkým spolupracovníkem přerušil kontakty.

Dnes ještě před tiskovou konferencí potom Šlouf řekl, že se ke svému vyškrtnutí v současné době vyjadřovat nechce. „Samozřejmě, že se nějaký plán rodí,“ poznamenal s tím, že jej v současné době nechce konkretizovat, protože vyzrazený plán je k ničemu. „Jsou to šaškové,“ řekl na adresu předsednictva.

„Pan Šlouf má pořád v pražské organizaci kontakty, své lidi i velký vliv. Využil toho a myslím, že jednal trošku na truc. Jeho jednání mi připadá jako jednání zhrzené milenky,“ řekl ke zvratu mezi pražskými Zemanovci politolog Josef Mlejnek. „Chápu, proč se ho zbavili, v čele pražské kandidátky je pro Zemanovce spíš negativní bonus.“

Mynář: Odborníci snad přispějí k našemu volebnímu úspěchu

Místo Šloufa tak nyní povede Zemanovce do pražských voleb ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák; jedná se v pořadí o páté angažmá představitele Rusnokovy vlády ve prospěch volebního úspěchu SPOZ. Lídrem kandidátky v Moravskoslezském kraji je ministr vnitra Martin Pecina, ministr pro místní rozvoj je jedničkou na jihomoravské kandidátce, v čele kandidátky pro Ústecko stojí ministr zemědělství Miroslav Toman. Dvojkou na středočeské kandidátce je ministr práce a sociálních věcí František Koníček.

Strana angažovala i šéfa úřadu vlády Radka Augustina, který vede olomouckou kandidátku. Hradní kancléř Vratislav Mynář zabojuje z prvního místa na Zlínsku. Zpěvák Daniel Hůlka, který přispěl k oslavám Zemanova vítězství v prezidentské volbě státní hymnou, povede Zemanovce v Královéhradeckém kraji. Na Vysočině kandiduje do sněmovny z prvního místa levicová ekonomka Ilona Švihlíková.

„Tak výrazné osobnosti na našich kandidátkách jsou proto, že klademe velký důraz na odbornost, a ne na stranické aparáty. Jsem přesvědčen o tom, že odborné osoby nám zajistí úspěch ve volbách,“ podotkl Mynář.

Dobešovo hnutí jde k Bobošíkové, Paroubek vzdává boj

Na volby se připravují i další strany. Hnutí pro sport a zdraví někdejšího ministra školství Josefa Dobeše, které neúspěšně vyjednávalo o spolupráci právě se Zemanovci, našlo podporu u bloku Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové a vyšle své představitele na společné kandidátky. „Vítáme to, že osobnosti z hnutí Pro sport a zdraví posílí naše kandidátní listiny. Jsme přesvědčení, že sportovci přinesou do české politiky vlastnosti, které prokázali během své kariéry. Totiž bojovnost, vůli po vítězství, zásady fair play, odvahu a čest,“ uvedla Jana Bobošíková.

Jména zástupců Pro sport a zdraví chce Bobošíkové hnutí představit v sobotu. Za hnutí Hlavu vzhůru kandiduje už několik bývalých poslanců ODS. Například ve Zlínském kraji bude lídrem exposlanec Tomáš Úlehla, který byl z ODS nedávno vyloučen, v Jihočeském kraji bude jedničkou exposlanec ODS Michal Doktor.

Předseda národních socialistů a někdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek potom na svém serveru Vaše věc potvrdil, že v předčasných volbách do sněmovny kandidovat nebude. „Předstírat ve volbách do sněmovny další hru na demokracii tentokrát nebudu. Svou stranu před volbami samozřejmě podpořím. Beru stranu LEV 21 jako dlouhodobý projekt,“ prohlásil s tím, že „co přinese budoucnost, to se teprve uvidí“.