Protikorupční policie zadržela 9 lidí, jde o stamilionové daňové úniky

Praha - Policisté z protikorupčního útvaru zasahovali v budově v pražských Košířích, kde sídlí mimo jiné tiskárna Europrint, redakce deníku E 15 a týdeníku Euro z vydavatelství Mladá fronta. V souvislosti se zákrokem policie zadržela kvůli krácení daní 9 lidí, vyšetřovatelé šetří škodu ve výši 700 milionů. Akce nijak nesouvisí s novinářskou činností.

„Provedli jsme 14 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor,“ uvedl bez upřesnění mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Více informací útvar zveřejní v pondělí. Detektivové si podle Ibeheje přišli do budovy mezinárodní společnosti v Košířích pro některé listiny. Mladá fronta potvrdila, že zásah se jejích titulů netýká, neomezí ani jejich vydávání. Vydavatelství patří podnikateli Františku Savovovi.

Podle Ibehejových slov jde o mezinárodní společnost, která neprovádí žurnalistické ani tiskařské činnosti. Policisté během dne žádným způsobem nenarušili práci novinářů ani vydavatelskou činnost. Od rána se prý v budově pohybovalo maximálně šest policistů v civilu.„Chtěli bychom uvést, že tyto úkony trestního řízení v žádném případě nesouvisí s žurnalistickou ani vydavatelskou činností, ale pouze s podezřením na daňovou trestnou činnost, kdy případem se náš útvar zabývá od loňského roku,“ zdůraznil Ibehej.

Policisté dorazili i na pražský Smíchov do sídla společnosti Mafra, která mimo jiné provozuje servery Lidovky.cz a iDNES.cz. Šlo ale o omyl. Šéfredaktor Lidových novin Dalibor Balšínek to okomentoval na Twitteru: „Teď na recepci MfD a LN přišli tři policajti v plné polní a říkají: tady má od 8 být nějaký velký zásah. Popletli firmy, zásah je u MF Savova.“ 

Vydavatelství Mladá fronta prohlásilo, že ke společnosti Europrint, která sídlí na stejné adrese jako tituly vydávané Mladou frontou, nemá žádný právní vztah. „Kanceláře vydavatelství Mladá fronta Košíře jsou v pronájmu a nemají s dalšími společnosti zde sídlícími nic společného,“ doplnila mluvčí Pavlína Míčová. Jediným vlastníkem tiskařské firmy Europrint je podle obchodního rejstříku americká společnost Concordia Asset Management. Některé média ale spojují Savova i s touto společností.

František Savov

  • Je vlastníkem vydavatelství Mladá fronta. Do jeho portfolia patří zdarma distribuovaný deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, dětská periodika Sluníčko a Mateřídouška či odborné lékařské časopisy a firemní periodika. Skupina dále působí i na internetu, patří jí řada webů (FinExpert.cz, Dáma.cz nebo Živě.cz), a na knižním trhu. Letos také vydavatelství Mladá fronta převzalo vysílání ztrátové TV Metropol.
  • K vlastnictví Mladé fronty se přihlásil začátkem roku 2012 poté, co podle svých slov vykoupil posledního minoritního akcionáře. Oficiálním vlastníkem podle obchodního rejstříku je firma European Financial Services se sídlem v americkém Oregonu.
  • Vlastní také kyperskou společnost Maraflex. Ta počátkem letošního roku koupila dejvický Hotel Praha a plánovala místo něj postavit rezidenční byty. Následně jej ale v červnu odprodala skupině PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner. Firma Maraflex se chce do budoucna profilovat jako investiční fond. Hodlá nakupovat tzv. distressed assets (ohrožená aktiva), kdy původní vlastníci nemovitostí z různých důvodů chtějí prodávat rychle a jsou připraveni akceptovat sníženou cenu.
  • Hospodářské noviny také letos uvedly, že Savov je akcionářem společnosti Harvestor Limited se sídlem na Kypru, která podle obchodního rejstříku ovládá českobudějovický pivovar Samson.
  • Před časem figuroval jako svědek v kauze vyšetřování případu zmizelých 500 milionů z České konsolidační agentury.